21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialTermoizolarea cu rigips a balconului

Termoizolarea cu rigips a balconului

Dorinţa proprietarilor de apartamente de bloc de a mări suprafaţa lor utilă își găseşte rezolvarea în recuperarea suprafeţelor exterioare cum sunt balcoanele sau logiile, aceasta fiind o soluţie frecvent întâlnită în domeniul reamenajărilor.

Materialele constituente ale pereţilor exteriori, poziţionarea balcoanelor sau logiilor, precum și dimensiunile și forma lor sunt factori care condiţionează integrarea acestora în aria utilă a locuinţei. Pentru exemplificare, am ales semilogia situată în zona livingului unui apartament interbelic. Vechimea imobilului a fost un factor în plus pentru executarea unor lucrări de calitate.

Faptul că această zonă exterioară era destul de deteriorată – ea ne mai cunoscând lucrări de renovare de la construirea imobilului, din 1938 – l-a obligat pe proprietar să angajeze mână de lucru înalt calificată dar, mai ales, să achiziţioneze cele mai bune materiale. Pentru termoizolarea spaţiului la interior a fost ales sistemul Rigips cu profile metalice și plăci din gips-carton, la care a fost adăugat un strat de vată minerală bazaltică. Un alt lucru important de care s-a ţinut seama a fost balconul de la etajul superior.

Deoarece acesta nu era închis, a trebuit ca planșeul care îl separa de zona în lucru să fie hidroizolat corespunzător, apoi a fost pus în operă în siguranţă, pe plafonul fostei logii, sistemul termoizolant Rigips.

Etape de lucru:

– Au fost montate ferestrele termoizolante care închid semilogia.

Prima suprafaţă izolată a fost pardoseala. Pe ea a fost aplicat un strat de polistiren extrudat cu grosimea de 5 cm. Peste el a fost turnată șapă din ciment și nisip într-un strat de 5 cm.

– La nivelul plafonului, parapetului și pereţilor a fost construit un schelet metalic din profile UD30 și CD60. Profilele ghidaje UD au fost fixat pe suprafeţele de bază la o distanţă de 10 cm. de pereţi, respectiv de tavan.

– În acest spaţiu, de 10 cm, a fost introdusă vata minerală bazaltică. Aceasta a fost bine presată în așa fel încât nu au rămas spaţii goale în zona izolată, împiedicându-se astfel transformarea lor în punţi termice.  Pe scheletul metalic au fost fixate, cu șuruburi autofiletante, plăcile din gipscarton Rigips. În ele au fost practicate orificii pentru montarea conductelor de tur și retur ale caloriferului.

– Toate zonele de îmbinare au fost armate și chituite. După ce chitul s-a uscat, acesta a fost șefuit pentru a fi pregătit de finisare. În acest scop, a fost folosită vopsea lavabilă în două culori din aceeași gamă cromatică.  

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Germania susține aderarea completă a României la Spațiul Schengen

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, adică şi cu...

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă