16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTotul despre chiuveta de bucătărie: materiale, forme, dimensiuni, accesorii, montare

Totul despre chiuveta de bucătărie: materiale, forme, dimensiuni, accesorii, montare

Cum să fie: rotundă, ovală sau pe colţ? Cu o singură cuvă sau cu două? Din oţel inoxidabil sau din acril? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care ţi le pui înainte de a achiziţiona o chiuvetă de bucătărie.

Chiuveta se numără printre cele mai utilizate obiecte din bucătărie, fiind supusă zilnic la multiple agresiuni: vase şi recipiente fierbinţi, produse abrazive etc. Prin urmare, materialul din care este realizată trebuie să corespundă cerinţelor de rezistenţă. Apoi, designul acesteia trebuie să urmeze linia de amenajare a încăperii, pentru ca imaginea finală să fie una armonioasă. Producătorii de chiuvete propun o diversitate de modele în ceea ce priveşte forma, designul, dar şi materialele de fabricaţie.

Materiale

Chiuvetele din oţel inoxidabil sunt cele mai populare de pe piaţă şi oferă multiple avantaje. Au un aspect estetic plăcut, sunt rezistente în timp, se instalează şi se întreţin uşor, iar preţul lor este accesibil. Prezintă însă dezavantajul că se zgârâie uşor, iar din cauza calcarului din apă capătă pete inestetice. De aceea, ar fi bine să te orientezi spre modelele satinate, care atenuează efectul neplăcut, produs de calcarul din apă. Atenţie, aceste chiuvete se pot deforma sub greutatea unor obiecte foarte grele!

Chiuvetele din tablă sau fontă emailată sunt cele mai ieftine, se curăţă uşor, se găsesc într-o gamă de culori variată, dar sunt şi cele mai puţin durabile, stratul de email distrugându-se uşor. Întrucât au o greutate mare, necesită suporturi de susţinere speciale. Chiuvetele din fontă sunt preferabile celor din tablă deoarece sunt mai rezistente şi mai puţin zgomotoase.

Chiuvetele din acril prezintă un interes în continuă creştere. Rezistă la zgârieturi, lovituri şi pete, sunt disponibile într-o gamă variată de forme şi culori şi se curăţă uşor. Ca dezavantaj, trebuie menţionată sensibilitatea la şocurile termice.

Chiuvetele din piatră naturală (calcar, granit, marmură, ardezie, steatită) dau unicitate bucătăriei, şi asta pentru că fiecare model este unic. În plus, se remarcă printr-o rezistenţă termică foarte bună şi durabilitate. Preţul ridicat le face însă inaccesibile pentru mulţi cumpărători. Marmura şi calcarul au marele dezavantaj că se pătează uşor.

Chiuvetele din materiale naturale compozite sunt realizate, de regulă, dintr-un amestec de cuarţ, răşini acrilice şi pigmenţi. Au o serie de calităţi, cum ar fi: rezistenţă mecanică, termică şi la pete, varietate de forme şi culori, uşurinţă în curăţare. Preţul destul de mare poate constitui însă un obstacol în calea cumpărării unei chiuvete de acest tip.

Forme şi dimensiuni

Chiuvetele se deosebesc şi în privinţa formei. Astfel, există modele dreptunghiulare, ovale, rotunde sau de colţ. De asemenea, se găsesc chiuvete cu una, două sau trei cuve egale sau cu dimensiuni diferite, cu sau fără picurător ori suport pentru tocător.

Modalităţi de montare

În funcţie de modalitatea de instalare, chiuvetele pot fi: încorporabile (pe blat), cu montare sub blat (sottotop) sau la nivelul blatului (filo-top). În primul caz, marginile chiuvetei depăşesc decupajul realizat în blat, sprijinindu-se de acesta. Montarea este simplă, nu necesită un sistem suplimentar de susţinere, iar chiuveta poate fi combinată cu orice tip de blat. Din păcate, continuitatea blatului este întreruptă de marginile chiuvetei, iar curăţarea blatului, în special la îmbinarea cu chiuveta, pune ceva probleme. Când montarea chiuvetei se face sub blat, muchiile chiuvetei nu sunt vizibile, tranziţia de la blat la chiuvetă fiind lină. Prin urmare, blatul se va curăţa foarte uşor. Dacă alegi această variantă, trebuie să ştii că ai nevoie de un sistem special de susţinere a chiuvetei, că timpul de instalare este mai mare şi că blatul trebuie să fie realizat dintr-un material solid, aşa cum este granitul.

Chiuvete care fac corp comun cu blatul (sau chiuvete comune cu blatul)

În acest caz, blatul şi chiuveta sunt realizate din acelaşi material, fiind turnate sau îmbinate în procesul de producţie. Pe lângă aspectul plăcut, dat de continuitatea liniilor, este eliminată îmbinarea dintre chiuvetă şi blat şi, odată cu ea, infiltrarea apei. Apoi, blatul se curăţă uşor, iar firimiturile pot fi adunate direct în chiuvetă. Este esenţial ca materialul să fie suficient de flexibil (oţel inoxidabil sau acril).

Accesorii pentru chiuvete

Unii producători oferă spre vânzare şi o serie de accesorii, pe care le poţi cumpăra odată cu chiuveta: blat sau seturi de blaturi, vase perforate, coşuri pentru vase, sistem pop-up (închidere ventil), tocător de resturi vegetale etc.

 

 

 

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă