19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUnicat în România: Fabrica Siniat de la Turceni va produce plăci de...

Unicat în România: Fabrica Siniat de la Turceni va produce plăci de gips-carton folosind gips sintetic de la CET Turceni

Compania Siniat, membră a grupului Etex, derulează în prezent construcţia fabricii de la Turceni, destinată producţiei plăcilor de gips carton.  Este singura unitate productivă de acest tip din România care foloseşte gipsul sintetic rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrala termoelectrică. Este unul dintre cele mai importante proiecte din România care pune un accent deosebit pe economisirea resurselor naturale şi protecţia mediului.

Folosind gipsul sintetic de la CET Turceni, fabrica  Siniat nu trebuie să mai folosească excavarea în cariere deschise pentru a obţine gipsul necesar procesului de producţie. În principiu, gipsul sintetic are aceleaşi caracteristici ca cel natural obţinut prin excavare.

La data punerii in funcţiune, fabrica Siniat va avea  în depozit o rezervă strategică de circa 300.000 tone de gips, care ar echivala cu  o exploatare în carieră deschisă  de circa 500.000 mc  sau 60.000mp de păşune sau pădure.

Noua fabrică de la Turceni a fost dedicată să devină un reper de bază al politicii de sustenabilitate a companiei Siniat printr-o serie de măsuri/obiective specifice domeniului. Se asigură reducerea consumului de resurse naturale şi materii prime, reducerea consumului de carburanţi, a deșeurilor și a impactului asupra peisajului (nu mai este necesară excavarea în cariere deschise)

Materia primă pentru fabrica de la Turceni este gipsul sintetic obţinut de la CET Turceni, fără a fi nevoie de o carieră de exploatare a gipsului natural. Apa necesară procesului tehnologic (circa 600mc/zi) este obţinută prin puţuri proprii forate, pentru a limita consumul din resursele oraşului Turceni. De asemenea, apa reziduală este reciclată intern.

“Rămânem ferm ataşaţi viziunii de a fi cel mai sustenabil furnizor de plăci şi sisteme de gips-carton în pieţele pe care activăm. Efortul pentru a atinge cea mai mare sustenabilitate este o responsabilitate împărtaşită de toţi angajaţii noştri şi se regăseşte în tot ceea ce fac ei zilnic. Ne străduim să angajăm toţi partenerii în cursa noastră pentru sustenabilitate, continuând să perfecţionăm modul în care oamenii construiesc”, a spus Mark-Andre Fritsche, director general al companiei Siniat.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă