18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVintage în casele noastre

Vintage în casele noastre

Locuinţa este o adevărată carte de vizită care ne reprezintă personalitatea, motiv pentru care ne place să ne petrecem aici timpul. Suntem obişnuiţi, însă, să o amenajăm folosind idei „bătătorite”, foarte rar ieşind din tipicul celor clasice (apreciate de persoanele de vârstă medie sau peste) sau moderne, minimaliste (adoptate de obicei de cei tineri).

Şi în casele din Occident se „poartă” mult clasicul tradiţional şi modernismul, dar mai întâlnim şi altă abordare care foloseşte obiecte vechi în combinaţie cu mobilier şi accesorii noi, moderne. Stilul acesta, căci tendinţa este atât de accentuată încât a devenit un stil, poartă mai multe denumiri, cel mai des folosit termen fiind vintage (termen utilizat pentru lucruri vechi, folosite, de epocă,  în limba engleză). Nu trebuie să credeţi însă că „de epocă” înseamnă numaidecât din timpul lui Ludovic al XV-lea (deşi este posibil şi acest lucru, mai ales că atunci se făcea un mobilier de excepţie), ci pot fi şi obiecte din anii ’60, de exemplu.

Nu trebuie să vă închipuiţi că pentru a avea o astfel de ambientare trebuie să vă umpleţi casa cu obiecte vechi şi nefuncţionale ca la muzeu sau că aceste decoruri sunt posibile numai pentru cei cu foarte mulţi bani. Uneori se dovedeşte că, din contră, cei care se bucură de un astfel de decor nu sunt bogaţi, iar doar un singur obiect de acest fel, folosit ca un accent, poate fi de ajuns ca să ofere interiorului un aer special, şic, care deseori este dat chiar de patina obiectului respectiv.

Obiectele cu cel mai mare efect, în afara celor de artă, sunt în acest caz cele datând din perioade care, la rândul lor, au avut ceva special, între acestea putându-se enumera cele retro, art deco sau psihedelice. O sticlă cu o formă interesantă, un covor oriental, o faţă de masă handmade, un scaun colonial din bambus, un mic cufăr de voyage sau chiar alăturate obiecte de lifestyle, ca o pălărie de damă, o geantă de doctor etc. pot oferi acel aer aparte amintit. Oricum, acest fel de amenajare este deseori asociată cu termenul „şic” şi, de aceea, mai putem întâlni (deşi nu este absolut acelaşi lucru) denumiri ca shabby chic sau retro chic, iar dacă în decor se întâlnesc, alături de obiecte moderne, lucruri vintage provenind din diverse epoci, atunci se spune că s-a folosit un stil eclectic, amestecat.   De remarcat că aceste interioare, fără a fi exclusiviste, sunt mai intelectuale, dar în acelaşi timp calde – sunt locurile ideale unde se poate lectura, cerceta sau asculta muzică. La fel de bine pot fi foarte tinereşti, în cazul shabby chic, de exemplu.

Acest stil nu se opreşte nicidecum numai la anumite funcţiuni din interior sau numai la interior. De altfel dacă s-a abordat un anumit stil este bine să se păstreze o unitate la nivelul întregii case. Baia, bucătăria, holul, biroul, dar şi terasa şi grădina pot fi la fel de potrivite pentru accentele vintage.

Cum se vede stilul vintage prin prisma designerului? Iată ce ne spune Designer Oana Maluţan de la Tetraktys Design:

Interpretările vintage sunt diverse, incluzând obiecte vechi, de valoare, obiecte noi, cu aspect patinat, pecum şi diverse accesorii recondiţionate şi readaptate, care propun un look retro. Stilul vintage nu este deci creat cu ajutorul “vechiturilor”, ci combină uneori elemente al căror design aparţine vremurilor trecute.

De ce „prinde” aşa de bine acest stil?

Răspunsurile sunt multiple. Aceste decoruri sunt locurile ideale pentru prezervarea tradiţiilor, cu atât mai important, cu cât acestea reprezintă o moştenire culturală deosebit de importantă şi pe care avem datoria de a o păstra şi transmite. De asemenea, aceste decoruri sunt extrem de potrivite pentru dezvoltarea de hobby-uri: fotografii, filatelie, numismatică, colecţii, fiind numai câteva posibile.

De ce e „bun” acest stil?

Pentru că respectă lucrurile cu adevărat de valoare, precum şi actuala tendinţă ecologică.

Idee: păstrează  fotografia veche a (casei) străbunicilor tăi şi nu arunca vechea măsuţă a bunicii pe care ai gasit-o în pod, ci încearcă să o refaci!

Conjunctură: în ultimul timp, au început să se organizeze şi la noi numeroase târguri de obiecte vechi, iar, pe de altă parte, mai există şi anticariate şi mici magazine de antichităţi, multe obiecte de acest tip au început să se liciteze alături de obiecte de artă la evenimentele organizate în acest sens, au apărut magazine specializate în obiecte vintage, inclusiv de lifestyle. Organizarea de mici târguri vintage, cum sunt cele de pe Kiseleff sau Aviatorilor, în timpul verii la sfârşit de săptămână, s-au dovedit a fi de success. Au început şi românii să prindă gustul iar ocazii vor mai fi, cu siguranţă. S-ar putea să aveţi surpriza de a găsi lucruri foarte frumoase la preţuri surprinzător de mici.

Dar cum ar arăta o casă amenajată numai cu obiecte vintage, având şi ea o arhitectură apropiată de acest stil? Desigur că este o întreprindere dificilă iar proprietarii trebuie să aibe gust pentru aşa ceva precum şi un anumit background. Iată un exemplu, în Anglia cu o casa amenajata in stil vintage, un decor fermecator realizat într-o casa veche, utilizand mobilier realizat din materiale reciclate si obiecte sau electrocasnice second-hand. Dovada este aceasta casa cu o personalitate aparte, de care te indragostesti la prima vedere.

Situat in comitatul britanic Hertfordshire, imobilul a fost transformat intr-o casa confortabila pentru o familie cu copii. „Vinovati” de rezultatul final sunt chiar proprietarii, care s-au implicat in amenajare cu scopul de a obtine un decor vintage, in care sa se simta ca in casa bunicilor. Se pare ca au si reusit.

In amenajarea locuintei, proprietarii au dat dovada de creativitate si simt practic. Atunci cand nu gaseau in magazinele de profil mobilier sau obiecte care sa corespunda dorintelor lor, le realizau manual. Un exemplu concret il reprezinta canapeaua din living. Datorita faptului ca n-au gasit o sofa mare, asa cum si-au dorit, au creat un cadru de canapea din lazi de fructe reciclate, pe care au pus perne mari. Oricum, o mare parte din mobilier a fost realizat manual din materiale recuperate si apoi reciclate.  De exemplu, rama oglinzii  din living a fost creata din rama unei usi, pe care au gasit-o intr-o curte. Proprietarii au pictat-o cu o emulsie diluata pentru a obtine aspectul erodat.

Proprietarii au reconditionat podelele originale, iar peretii i-au zugravit cu tencuiala alba, pentru a beneficia de un fundal simplu. Interiorul este foarte unitar si echilibrat, nicio incapere  nu se abate de la linia de amenajare. De exemplu, pentru bucatarie au achizitionat un aparat de gatit second-hand care se integreaza mult mai bine in amenajare decat un produs modern. Beneficiarii au dat o nota usor industriala bucatariei prin montarea deasuprea chiuvetei a unui corp de depozitare din metal. In schimb, usile dulapurilor de sub chiuveta au fost realizate din lazi de fructe reciclate. Pe pereti, in loc de dulapuri masive au fost montate rafturi, pe care sunt expuse obiecte vechi. Aceste rafturi ofera senzatia de spatiu aerisit. Zona de dining este, de asemenea, luminoasa si primitoare, fiind utilata cu mobilier in ton.

Spatiul de sub scari a fost valorificat prin crearea unor dulapuri care servesc la depozitarea jucariilor pentru copii. Aici a fost creat si un loc de sedere, ocupat momentan de catelul familiei.

Dormitorul matrimonial te cucereste prin simplitate si farmecul obiectelor cu patina, cum ar fi cufarul, comoda si rama goala. Asternuturile de pat de tip patchwork adauga o pata de culoare indrazneata. Dormitorul baiatului se remarca prin accentele subtile de albastru.

Baia a fost utilata in asa fel incat sa satisfaca toate cerintele de functionalitate. De exemplu, dusul dublu ofera confort atat pentru copii, cat si pentru adulti. Proprietarii au optat pentru un lavoar mic, care a permis instalarea sa in spatele usii.

Sursa foto: http://www.housetohome.co.uk

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă