16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialVor fi casele viitorului rotunde şi deschise? Proiectul Das Haus 2016

Vor fi casele viitorului rotunde şi deschise? Proiectul Das Haus 2016

După ediţia 2016 a expoziţiei imm cologne, desfăşurată recent la Koln  (18 -24 ianuarie,) în cadrul căruia în fiecare an se prezintă  proiectul unei case care să prezinte atât tendinţele în design cât şi schimbările în stilul de viaţă (Das Haus – Interiors on stage), răspunsul se pare că este pozitiv.

De fapt ideea caselor cu formă rotundă nu este nouă, se poate regăsi în China şi alte zone din Asia, în Turcia, în Africa. Inspirat din multe case din deşert care au formă circulară care face faţă mai bine condiţiilor climaterice vitrege, George Lukas a imaginat încă de acum aproape jumătate de secol  casele viitorului ca având formă circulară. Pentru Războiul Stelelor el a construit în deşertul Sahara (Tunisia) oraşul din film cu case având formă circulară. Multe din casele ecologice care au început să fie construite după 2000 au şi ele formă sferică. Într-adevăr , aceste case sunt mai ferite de razele Soarelui,  în cazul vânturilor puternice (care nu se ma lovesc perpendicular de ziduri) şi sunt încălzite mai bine (în sezonele reci) de razele Soarelui. Desigur apare atât problema deschiderilor (tehnologiile actuale pot rezova însă lesne astăzi ferestrele curbate) precum şi cea a stilului de viaţă (cum să aranjezi de exemplu mobilierul  care la rândul său are de obicei colţuri).

Revenind la noul proiect Das Haus de anul acesta, casa propusă de designerul Sebastian Herkner, cel   desemnat pentru a conceptualiza acest proiect, este ceva deosebit, într-un contrast îndrăzneţ nu numai cu cel al ediţiei anterioare realizat de designerii Lyndon Neri şi Rossana Hu din China dar şi cu convenţiile de trai de până acum.  Este o construcţie circulară pe 200 mp, mai mult sau mai puţin transparentă şi nu are pereţi solizi. Reprezintă o adevărată experienţă senzorială: este moale, fluidă, colorată, aromată, comunicativă şi îşi poate schimba forma întocmai ca un cameleon. Pereţii sunt înlocuiţi de predele care pot fi mutate cu uşurinţă, schimbându-se total structura interioară şi  funcţiunile. Designul aduce vag cu o iurtă sau cu o arhitectură tradiţional chinezească asigurând astfel, după cum am văzut,  o protecţie bună la vânt, soare şi frig. O pasarelă îngustă circulară formează stratul exterior delimitată de o faţadă decorativă de perdele.  În interior, întocmai ca miezul unei cepe, se găseşte o curte interioară sau o grădină care joacă un foarte important rol conceptual: este locul de întâlnire plin de viaţă al casei.

Livingul este un open space iar baia este un adevărat centru SPA.

Interiorul este luxos dar foarte funcţional, fiind dominat de materiale textile, folii perforate şi  modele, lumina jucând deasemenea un rol primordial. Mobilierul este aşezat în mod liber ca pe o scenă, acoperind un spectru extrem de divers de obiecte de interior, de la canapele şi scaune, la mobilier de exterior şi lămpi provenind de la branduri importante precum şi de la jucători mai mici care realizează produse autentice de serie mică. Plantele şi florile sunt o prezenţă constantă, deseori mergându-se pe cele exotice.

“ Casa pe care am conceput-o este foarte deschisă, te invită să intri, să simţi, şi să împărtăşeşti, să comunici cu alţii” spune Sebastian Herkner. De fapt  conceptul conţine un puternic mesaj împotriva izolării, transparenţa casei fiind o expresie a necesităţii de a face faţă schimărilor sociale actuale, cu trimitere directă către problema de mare actualitate a refugiaţilor.

Mai multe informaţii despre proiectul Das Haus puteţi găsi în ediţia de primăvară a revistei Căminul (în reţeaua de distribuţie de la 1 martie).

Cele mai citite

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă