15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialWienerberger înregistrează o cifră de afaceri şi profit în creştere în T3

Wienerberger înregistrează o cifră de afaceri şi profit în creştere în T3

Wienerberger AG a anunţat rezultatele financiare pentru trimestrul 3, 2014. Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 3%, la € 798,9 milioane pentru perioada iulie-septembrie, comparativ cu € 773,4 milioane în 2013. EBITDA operaţional a crescut cu 8%, la           € 113,0 milioane, comparativ cu € 104,2 milioane în anul anterior. Heimo Scheuch, CEO al Wienerberger AG, explică: “Această performanţă este foarte mulţumitoare având în vedere condiţiile de piaţă mai dificile din trimestrul al treilea. Nu au existat semne de redresare în Europa în perioada iulie-septembrie, mai ales în sectorul construcţiilor rezidenţiale noi. O serie de pieţe, printre care Franţa şi ţările din sudul Europei, au înregistrat în continuare un declin, iar piaţa din Germania s-a diminuat semnificativ. În schimb, construcţiile rezidenţiale noi din Marea Britanie s-au menţinut pe o traiectorie bună. Am reacţionat rapid şi am beneficiat de această situaţie, astfel că în trimestrul 3 am repornit producția în fabrici aflate în conservare. Europa Centrală şi de Est a înregistrat în general o evoluţie favorabilă, conform aşteptărilor noastre. Un lucru pozitiv a fost că până acum criza din Ucraina nu a avut niciun efect negativ major asupra activităţii noastre. Creşterea profitului în trimestrul 3 a fost susţinută în special de economiile de costuri realizate conform planului, prin programul de îmbunătăţire a eficienţei şi de contribuţia la profit a Grupului Tondach”.

Divizia Materiale Ceramice pentru Construcţii (Europa) a înregistrat o creştere de 8% a cifrei de afaceri, la € 446,8 milioane şi de 15% a EBITDA operaţional, la € 77,8 milioane în trimestrul 3. Evoluţiile negative ale pieţei, în special în Europa de Vest, au fost compensate de consolidarea iniţială a Tondach Gleinstätten, precum şi de economiile de 6 milioane € obţinute în urma programului de reducere a costurilor şi măsurilor de optimizare.

Veniturile Diviziei Ţevi & Pavele (Europa) au scăzut cu 4% faţă de perioada similară a anului precedent, la € 283,5 milioane în T3 2014. EBITDA operaţional a rămas constant în această perioadă, totalizând € 34,7 milioane (T3 2013: € 34,5 milioane). În Europa de Est, volumele au fost stabile, însă uşor mai scăzute în Europa de Vest. Aceste evoluţii şi o activitate mai slabă de proiecte internaţionale au avut un efect negativ asupra profitului Pipelife, specializată în ţevi din plastic. Steinzeug-Keramo, specializată în țevi ceramice pentru sistemele de canalizare, a înregistrat un declin al veniturilor şi profitului, din cauza climatului de afaceri mai slab în Germania, a reducerii cheltuielilor publice pentru infrastructură în Franţa şi Belgia şi scăderii exporturilor către Orientul Mijlociu. Semmelrock, furnizorul de pavele din beton, şi-a menţinut volumele stabile în pofida unui mediu dificil de piaţă în Europa de Est. Profitul operaţional s-a îmbunătăţit uşor în această perioadă, în ciuda presiunilor competitive puternice, mai ales datorită unei creşteri a cotei produselor premium.

Veniturile Diviziei din America de Nord au crescut cu 8%, la € 67,3 milioane. Continuarea redresării sectorului de construcţii rezidenţiale noi din SUA a generat venituri şi profituri mai mari în activitatea de cărămizi, chiar dacă situaţia preţurilor a fost mai puţin satisfăcătoare. Wienerberger şi-a extins poziţia pe pieţele relevante. În schimb, mediul de piaţă din Canada a rămas în continuare dificil. Utilizarea la maxim a capacităţilor de producţie a ţevilor din plastic a permis doar reacţii limitate la recentele schimbări negative în mixul de produse. Aceasta s-a reflectat în declinul câştigurilor Diviziei din America de Nord, în timp ce EBITDA operaţional a scăzut cu 6%, la € 4,9 milioane.

Finalizarea achiziţiei Tondach Gleinstätten

O etapă strategică importantă în T3 a fost preluarea Tondach Gleinstätten, un producător major de ţigle ceramice pentru acoperişuri din Europa Centrală şi de Est. Tondach deține 14 fabrici în opt ţări şi este lider de piaţă în regiune. Heimo Scheuch comentează finalizarea pozitivă a acestei achiziţii: “Acest pas major în procesul de expansiune ne va consolida activitatea profitabilă de ţigle ceramice pentru acoperişuri din Europa şi va crea noi oportunităţi de extindere a poziţiei noastre pe piaţa renovărilor. Tondach a avut o contribuţie pozitivă la rezultatele Grupului Wienerberger în trimestrul 3, şi mă aştept la o contribuţie de aproximativ € 90 milioane la veniturile Grupului şi de
€ 15 milioane la EBITDA operaţional în 2014.“

Schimbul obligaţiunii hibrid din 2007

În septembrie 2014, Wienerberger AG a finalizat schimbul de € 272 milioane de la obligaţiunea hibrid din 2007 la o nouă obligaţiune hibrid 2014. Prima opţiune de cumpărare pentru noua obligaţiune hibrid poate fi exercitată în 2021. Heimo Scheuch şi-a exprimat mulţumirea faţă de interesul substanţial al investitorilor şi a declarat: “Schimbul de obligaţiuni hibrid oferă Grupului Wienerberger un profil de finanţare mai echilibrat, iar cererea ridicată pentru această ofertă confirmă încrederea puternică a investitorilor în compania noastră”.

Creşterea rezultatelor financiare în perioada ianuarie – septembrie 2014

Grupul Wienerberger a crescut cu 6% în primele nouă luni din 2014 şi a generat venituri de € 2.148,4 milioane. Consolidarea iniţială a Grupului Tondach Gleinstätten a contribuit cu € 47,3 milioane la veniturile Grupului, ceea ce înseamnă o creştere a veniturilor de 5% bazată pe creştere organică. EBITDA operaţional a crescut cu un procent semnificativ, de 18%, la € 248,1 milioane, datorită evoluţiei pozitive pe pieţe cheie precum Marea Britanie, Polonia şi Belgia, a măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei şi utilizării mai mari a capacităţilor din fabrici. Tondach Gleinstätten a contribuit cu € 10,0 milioane la profiturile operaţionale. Programul de vânzare a activelor non-operaţionale a generat venituri de € 2,6 milioane (2013: € 6,4 milioane). Veniturile din surse terţe ale Diviziei Materiale Ceramice pentru Construcţii din Europa au crescut cu 9%, la € 1.166,4 milioane, iar EBITDA operaţional s-a majorat cu 33%, la € 174,9 milioane în primele nouă luni. Divizia Ţevi & Pavele din Europa a înregistrat venituri stabile de la terţi, de € 801,6 milioane, comparativ cu           € 792,6 milioane anul trecut.

EBITDA a rămas constant, la € 80,5 milioane. Divizia din America de Nord a înregistrat o creştere de 3% a veniturilor de la terţi, la € 175,7 milioane, iar EBITDA a scăzut de la € 9,6 milioane în anul trecut la € 7,2 milioane.

Profit, active şi poziţie financiară

Grupul Wienerberger a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a EBIT operaţional  până la
€ 89,2 milioane în primele nouă luni ale anului 2014 (2013: € 54,8 milioane). În urma deducerii rezultatelor financiare reprezentând € -19,5 milioane, profitul înainte de impozitare în perioada ianuarie-septembrie 2014 a fost substanţial mai ridicat ajungând la € 69,7 milioane (2013: € 6,4 milioane). Wienerberger a înregistrat un profit net de € 55,7 milioane (2013: € -5,6 milioane) după plata taxelor. Profitul pe acţiune a fost de € 0,27, faţă de € -0,25 în primele nouă luni ale anului 2013. Calculul profitului pe acţiune include o ajustare pentru obligaţiunile hibrid cu dobândă fixă.

Fluxul de numerar brut a crescut cu € 35,5 milioane datorită unei creşteri substanţiale a câştigurilor operaţionale, însumând € 185,9 milioane în perioada de raportare. Cheltuielile cu întreţinerea şi retehnologizarea proceselor de producţie şi proiectele de dezvoltare de mici dimensiuni s-au ridicat la € 77,5 milioane în primele nouă luni, comparativ cu € 63,6 milioane în anul precedent. Investiţiile alocate dezvoltării au fost de € 35,9 milioane (2013: € 0,5 milioane) şi au inclus preţul de achiziţie a pachetului de acţiuni Tondach Gleinstätten, tranzacţie ce a avut loc la începutul lunii iulie, din care s-au scăzut lichidităţile recunoscute în cadrul consolidării iniţiale.

Datoria netă s-a majorat cu € 202,8 milioane până la € 741,7 în primele nouă luni ca urmare a creşterii sezoniere a capitalului circulant, precum şi a achiziţiei Tondach Gleinstätten. Gradul de îndatorare a ajuns la 32%.

Perspective şi strategie

Se estimează că tendinţele actuale de piaţă din Europa şi SUA vor continua până la sfârşitul anului. În ceea ce priveşte Divizia Materiale Ceramice pentru Construcţii din Europa, Wienerberger se aşteaptă la un mediu stabil în principalele pieţe europene, cu evoluţii pozitive în Marea Britanie, Belgia şi Polonia, dar şi la un declin la nivelul pieţelor din Franţa, Italia, Cehia şi Ungaria. Din acest punct de vedere, piaţa din Germania va fi stabilă, chiar într-o uşoară descreştere. Consolidarea Tondach Gleinstätten va avea o contribuţie pozitivă la rezultatele Grupului. Activitatea de ţevi ar trebui să înregistreze în continuare o evoluţie pozitivă pe pieţele nordice şi la nivelul Europei de Est, precum şi în pieţele mai puţin dezvoltate din Olanda şi Franţa. Ne aşteptăm la o îmbunătăţire a segmentului de proiecte internaţionale în trimestrul al patrulea. Estimăm, de asemenea, o îmbunătăţire a profitului pentru întregul an în ceea ce priveşte segmentul de pavele din beton. Prognozele pentru piaţa din SUA indică o creştere în continuare în segmentul de construcţii rezidenţiale noi.

“Obiectivele noastre stabilite pentru acest an rămân intacte. Grupul Wienerberger a reuşit să iasă dintr-o perioadă de reorientare intensivă şi amplă. Portofoliul nostru este bine echilibrat şi am reuşit să ne reducem dependenţa de segmentul de construcţii rezidenţiale noi. Strategia noastră de a obţine creştere organică prin produse inovatoare, eficiente energetic şi ecologice este confirmată de către clienţii noştri, care aleg din ce în ce mai mult să utilizeze soluţiile noastre de sisteme. Wienerberger a revenit pe un trend ascendent, iar creşterea noastră este tot mai mult peste nivelul mediu al pieţelor în care operăm. Prin urmare, am încredere că ne vom atinge ţintele privind generarea unui EBITDA operaţional de  € 315 milioane şi revenirea completă pe profit în 2014”, a explicat Heimo Scheuch în încheiere.

Grupul Wienerberger

Wienerberger este cel mai mare producător de cărămizi din lume (Porotherm, Terca), numărul unu pe piaţa ţiglelor ceramice pentru acoperiş (Koramic, Tondach) în Europa şi pe piaţa pavelelor din beton în Europa Centrală şi de Est (Semmelrock). În sistemele de ţevi (Steinzeug-Keramo ţevi ceramice şi Pipelife ţevi din plastic), compania se află printre primele companii de pe piaţă în Europa. Având 209 fabrici, Wienerberger a generat o cifră de afaceri de € 2.663 milioane şi un EBITDA operaţional de € 267 milioane în 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă