10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialZugrăvirea pereţilor: alegerea vopselei potrivite şi etapele de lucru

Zugrăvirea pereţilor: alegerea vopselei potrivite şi etapele de lucru

Alegerea vopselei reprezintă primul pas în renovarea interiorului, indiferent dacă v-aţi decis să faceţi singuri acest lucru sau dacă apelaţi la o firmă specializată. Vopseaua lavabilă oferă un finisaj plăcut și reprezintă o modalitate rapidă și relativ necostisitoare de a schimba aspectul interiorului.

Criteriile de alegere sunt: calitatea vopselei (să se aplice perfect, să aibă o putere mare de acoperire şi să necesite cât mai puţine straturi), consumul mic de material pe metru pătrat, lavabilitatea (rezistenţa la spălare a suprafeţelor finisate – vopselele bune rezistă la 100 de cicluri de spălare), folosirea atât la interior, cât şi la exterior, consistenţa, rezistenţa în timp, gradul mic de toxicitate (să conţină cât mai puţine substanţe volatile), timpul scurt de uscare şi aplicarea uşoară.

Cum zugrăviţi singuri

Dacă aţi luat această decizie, este important să ştiţi câteva lucruri. Suprafața pe care urmează să o zugrăviţi trebuie să fie în bună stare, adică să nu aibă mucegai, eflorescențe și denivelări. De asemenea, trebuie să fie curată și uscată, să prezinte o culoare uniformă și un grad de absorbție cât mai redus. Dacă peretele este umed, trataţi cauzele, cea mai sigură soluție fiind izolarea lui. În cazul mucegaiului, folosiţi produse antimucegai sau o soluție compusă din clor și apă (clor 25%). Dacă peretele este sfărâmicios, se recomandă regletuirea lui în totalitate sau doar a porțiunilor afectate. Fisurile trebuie curățate și astupate cu ipsos. În cazul celor adânci, aplicaţi bandă de armare din fibră de sticlă. După uscarea ipsosului, șlefuiţi suprafața reparată cu hârtie abrazivă.

Atunci când alegeţi culorile, trebuie să aveţi în vedere că nuanţa care va ieşi pe pereţii dumneavoastră ar putea să fie diferită de mostrele care v-au fost prezentate la cumpărare. Acest lucru se întâmplă frecvent din cauza gradului de absorbţie a stratului-suport, a culorii acestuia şi chiar a luminozităţii camerei. Soluţia? Este nevoie de multă experienţă sau de realizarea unor probe pe pereţii casei, ceea ce înseamnă o cheltuială în plus.

Etapele de lucru

Primele etape de lucru constau în lipirea unei benzi adezive, pentru protejarea pardoselii sau a altor suprafeţe, şi în pregătirea vopselei conform indicațiilor producătorului. Se recomandă vopsirea de sus în jos, în pătrate succesive cu latura de 1 metru, începând cu un colț al camerei (de exemplu, dinspre colțul drept spre cel stâng, dacă sunteți dreptaci). Vopsirea zonelor în care trafaletul mare nu poate pătrunde și a îmbinărilor dintre perete și plafon se face cu ajutorul unui trafalet de dimensiuni reduse sau al unei pensule medii. Al doilea strat de vopsea se aplică după uscarea primului, în fâșii perpendiculare pe geam, pe direcția luminii. La final, se netezește în fâșii paralele cu geamul, fără a se mai înmuia trafaletul. Odată ce ați stabilit zona din care începeți să vopsiţi peretele, nu întrerupeți lucrul la jumătatea acestuia, ci continuați până la celălalt colț, fără să reveniți la porțiunile pe care aţi aplicat deja finisajul. Dacă în zonele înguste, vopsite cu pensula, remarcaţi diferențe de aspect față de fondul peretelui, este indicat să reveniți la vopsirea cu mini-trafaletul.

Foto: Shutterstock

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă