12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPro şi contra dieta Dukan. Ce spun nutriţioniştii români despre controversata dietă...

Pro şi contra dieta Dukan. Ce spun nutriţioniştii români despre controversata dietă a lui Pierre Dukan

Inventatorul faimoasei dietei Dukan este acuzat de medicii din Franţa că a transformat activitatea de nutriţionist într-o afacere. Specialiştii români nu sunt la fel de vehemenţi, dar avertizează că dietele populare, aşa cum este dieta Dukan, nu beneficiază de avantajele personalizării şi pot influenţa în rău starea de sănătate a persoanelor care apelează la ele pentru a slăbi.

Recent, medicul Pierre Dukan a fost suspendat de Ordinul Medicilor din Paris pentru că, în urmă cu mai bine de 30 de ani, a prescris unei paciente un medicament de slăbire cu efecte secundare, fără să o supravegheze. Avocatul lui Dukan a spus că această decizie este o răzbunare din partea unor colegi ai doctorului, invidioşi pe succesul diete inventate de Pierre Dukan. De altfel, doctorul Dukan a cerut să fie radiat din Ordinul Medicilor încă de acum un an şi jumatate, ca să-şi poată promova metodele de slăbire.

Dieta Dukan a produs o adevărată revoluţie în domeniul curelor de slăbire, iar cărţile scrise de doctorul Dukan au devenit un best-seller-uri în toată lumea. Vedete internaţionale, precum Jennifer Lopez sau Gisele Bundchen, sau chiar ducesa Kate, au respectat sfaturile alimentare ale doctorului Dukan pentru a-şi remodela siluetele şi au lăudat această dietă.

“Dacă Dukan a vândut milioane de cărţi şi a lansat şi un serviciu de coaching şi consiliere online, precum şi numeroase produse pentru dietă care-i poartă numele, el a făcut-o pentru că a existat cerere pentru aceste produse. Ele sunt dorite de atâţia oameni, care, cel mai probabil, au şi rezultate, altfel şi-ar cere banii înapoi şi omul ar falimenta. Mie nu îmi place mie lipsa de informare a celor care îl atacă aiurea pe Dukan atacând inclusiv dieta, când, de fapt, aici este o cu totul altă problemă“, susţine medicul Andrei Laslau.

Dieta Dukan, cea mai populară în România

Dieta Dukan a devenit în ultimii ani foarte populară şi în România. Mai multe vedete autohtone, precum Luminiţa Anghel, Cornelia Rednic sau Alina Eremia, dar şi românii de rând au renunţat la dieta disociată, şi au apelat la regimul Dukan pentru a scăpa de kilogramele în plus.

“În prezent, în România, consider că dieta Dukan este cea mai populară. Foarte multe vedete de la noi sau din străinătate au făcut vâlvă cu rezultatele uimitoare pe care le-au avut în urma dietei Dukan. În plus, am văzut în multe supermarketuri rafturi dedicate special acestei diete, ceea ce face că ea să fie populară în rândul publicului larg“, explică Alexandra Iliuţă, trainer şi consultant de sănătate.

“Cele mai multe persoane care au ţinut dieta Dukan au avut rezultate uluitoare, şi asta fără a face sport, însă am întâlnit şi persoane care s-au îngrăşat mai mult decât înainte de a adopta această dietă, pentru că nu au putut să o ţină până la capăt. De asemena, am cunoscut şi persoane care au avut probleme cu ficatul după ce au ţinut regimul Dukan“, adaugă Iliuţă.

Rezultate spectaculoase în timp scurt

Rodica (38 de ani) a aflat de dieta Dukan de la soţul ei, care i-a povestit că o colegă de la serviciu slăbise foarte mult cu ajutorul acestui regim. “Am început să ţin şi eu dieta Dukan pentru că urma să fiu naşă şi voiam să arăt bine la nuntă. Am găsit pe internet site-ul doctorului Dukan şi multe reţete simple pe care le-am folosit în timpul regimului”, povesteşte Rodica. Ea a ţinut dieta timp de două luni de zile în care a dat jos şase kilograme. Organismul ei s-a obişnuit repede cu regimul bazat pe proteine, doar în primele două zile având stări de ameţeală. “Am renunţat la dietă pentru că mi-am dat seama că nu este în regulă să mănânc atât de multă carne. E prea multă mortăciune în organism care se descompune destul de greu. De aceea, nu aş recomanda această dietă“, spune Rodica. „Nu am avut nici timp şi nici bani să merg la nutriţionist şi să cumpăr toate alimentele pe care le recomandă medicul. Reţeta Dukan a fost uşor de ţinut pentru că reţetele sunt bazate doar pe carne, care se găseşte peste tot”, adaugă ea. După dieta Dukan, Rodica a adoptat un regim bazat pe multe legume, dar mărturiseşte că, din când în când, consumă cartofi prăjiţi, pizza sau dulciuri alături de familie. În cele şase luni care au trecut de când a întrerupt dieta Dukan a pus la loc două kilograme şi jumătate.

În aceeaşi perioadă, de două luni de zile, Mariana (42 de ani) a reuşit să slăbească 14 kilograme cu ajutorul dietei Dukan. Ea a aflat de această cură de slăbire de la o prietenă, dar ulterior şi-a cumpărat cărţile scrise de doctorul Pierre Dukan pentru a respecta cu stricteţe regimul. “Cel mai greu mi-a fost să renunţ la fructe în timpul regimului, dar în timp m-am obişnuit, iar acum dieta Dukan s-a transformat pentru mine într-un stil de viaţă sănătos. Mănânc friptură la grătar sau la cuptor cu legume şi nu mai pot să consum pâine şi dulciuri”, spune Mariana.

Dacă Rodica şi Mariana au reuşit să respecte cu stricteţe dieta Dukan, Coca (37 de ani) nu a putut să îşi controleze poftele culinare în cele două luni de regim. “Chiar şi în primele zece zile ale dietei, eu am mâncat crenvuşti, deşi nu ai voie să mănânci mezeluri, şi am băut suc. M-am abţinut însă de la pâine şi dulciuri”, afirmă Coca. Cu toate acestea, ea a slăbit 12 kilograme şi este foarte mulţumită. “De-a lungul timpului, am încercat mai multe diete, dar aceasta a fost singura care a dat rezultate, deşi nu am ţinut-o strict. Cel mai greu a fost să renunţ la dulciuri pentru că sunt o gurmandă”, mărturiseşte ea. Nu s-a gândit să apeleze la un nutriţionist pentru că nu poate respecta un regim alimentar strict. “Am fost cu fata mea la medic şi i-a dat un regim care mi se pare mult mai drastic decât Dukan: trebuia să mănânce la ore fixe, doar anumite alimente şi în cantităţi mici, să facă sport şi multe altele, iar rezultatele au apărut în timp. Ea a slăbit zece kilograme într-un an, iar eu 12 în două luni“, spune Coca. După două luni de dietă, ea încearcă să fie atentă la ceea ce mănâncă, iar dacă face excese, a doua zi consumă doar proteine.

Pro şi contra

Cel mai mare atu al dietei Dukan este faptul că rezultatele apar foarte repede, fapt care motivează persoanele care vor să slăbească să meargă mai departe. În prima etapă a dietei, aşa-zisă etapă de atac în care se consumă doar proteine, kilogramele se pierd, fără a apela neapărat la sala de sport. Cantitatea mare de proteine din prima etapă determină organismul săƒconsume calorii şi să piardă grăsime, dar nu şi masă musculară. Un alt punct forte, care o deosebeşte de alte diete, este faptul că persoanele aflate la regim nu trebuie să se chinuie cu numărarea caloriilor din farfurie. Se poate mânca pe saturate, de aceea este o dietă foarte potrivită pentru cei gurmanzi, care nu pot să slăbească prin restricţie calorică.

“Dieta Dukan este o dietă tentantă pentru mulţi dintre cei cu probleme de greutate din prismă nelimitării cantitative, dar pretenţioasă ca şi opţiuni. În plus, ea trebuie respectată strict, pe toată durata şi se întinde pe o perioadă destul de îndelungată, dacă ţinem cont de toate fazele sale“, afirmă Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie.

După faza de atac a dietei, urmează etapa a doua în care se alternează zilele în care mănânci numai proteine cu zile în care adaugi legume pe lângă carne, peste şi produse lactate degresate. Atunci când ajungi la greutatea ideală sau greutatea pe care ţi-ai propus-o, începe faza a treia, de consolidare a greutăţii, în care elimini treptat restricţiile regimului şi introduci în alimentaţie fructe, pâine, brânză şi alimente care conţin amidon, cum ar fi pastele.

“În general, majoritatea dietelor sunt gândite pe termen scurt, şi sunt concepute ca un şoc pentru organism pentru a elimina cât mai rapid cu putinţă kilogramele, însă dieta Dukan este gândită pe termen lung şi poate fi un stil de viaţă. Acesta presupune şi etapă de stabilizare a kilogramelor – etapă pe care alte diete nu o include şi care ajută persoanele care au slăbit să prevină aşa-zisul efect de yo-yo în care greutatea creşte brusc după revenirea la alimentaţia obişnuită“, declară consultantul de sănătate, Alexandra Iliuţă.

Ultima etapă a dietei constă într-o singură regulă: în zilele de joi trebuie să mănânci numai proteine. Pentru totdeauna.

Avantajul acestei diete este că se bazează în mare parte pe ingrediente naturale, făcând o trecere spre o dietă naturală, care funcţionează relativ bine în cazul persoanelor cu un stil de viaţă dezorganizat şi cu o alimentaţie dezechilibrată, bazată pe alimente cu un grad ridicat de procesare“, spune Cori Grămescu, specialist în fitness şi nutriţie.

“Printre dezavantajele cu risc major pentru sănătate se număra în principal faptul că este o dietă hiperproteică, cu risc de dezechilibrare a metabolismului, având astfel consecinţe potenţial nefaste asupra rinichilor, articulaţiilor şi menţinerii ph-ului copului în limite sănătoase. De asemenea, este o dietă care restricţionează masiv grăsimile sănătoase şi carbohidraţii şi fibrele alimentare benefice, interferând astfel cu procesul de sinteză a hormonilor steroizi şi tranzitul digestiv“, spune Cori Grămescu.

“În funcţie de predispoziţia individuală, putem vorbi despre o scădere a pH-ului mediului intern, ce favorizarea apariţiei proceselor inflamatorii, iar în cazurile în care există o predispoziţie genetică, se poate instala guta“, adaugă Grămescu.

Consultantul în nutriţie Luiza Pîrvu consideră, la fel ca şi Cori Grămescu, că dieta Dukan este restrictivă şi dezechilibrată.“Din punctul meu de vedere, dietă Dukan este de evitat, indicaţia mea mergând către o dietă personalizată, variată şi echilibrată, bazată nu doar pe parametrii biochimici ai pacientului, ci şi pe preferinţele şi posibilităţile sale, care să poată să devină un stil de viaţă şi care să poată corectă sau ameliora eventualele carenţe sau afecţiuni asociate“, susţine Pîrvu.

Contraindicaţii

Din punct de vedere medical, o dietă masiv hiperproteică, cum este dieta Dukan, nu este recomandată nimănui, susţin nutriţioniştii. Acesta este cu certitudine contraindicată gravidelor, celor care au diverse afecţiuni ale rinichilor şi ficatului, precum şi celor care suferă de diabet zaharat de tip 2, hipotiroidie sau alte afecţiuni metabolice. De asemenea, o astfel de dietă nu e recomandată pentru persoanele cu tendinţă spre depresie – întrucât consumul mărit de proteine poate adânci starea de depresie, adaugă consultantul Alexandra Iliuţă.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Aeroport evacuat! Alertă cu bombă la Chișinău, a doua în două zile

Un zbor de la Londra către Chișinău a fost nevoit să schimbe ruta de urgență, îndreptându-se către aeroportul din Iași, după ce aeroportul din...

Zelenski mulțumește SUA pentru ajutorul de 89 de miliarde de euro

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și alți lideri europeni au mulțumit SUA pentru adoptarea unui proiect de lege de ajutor vital de 89 de miliarde...

CNPP: 423.532 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în martie 2024

Un număr de 423.532 de persoane beneficiau, în luna martie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa...
Ultima oră
Pe aceeași temă