10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecial10 vorbe după care depistezi o persoană agresiv-pasivă

10 vorbe după care depistezi o persoană agresiv-pasivă

Expresii precum “Nu m-am supărat” ori “Credeam că ştii” sunt folosite deseori de cei care nu sunt în stare să exprime sincer ceea ce simt

Există cineva în viaţa voastră care vă face să vă simţiţi ca într-un carusel emoţional?

Cunoaşteţi o persoană care astăzi este numai lapte şi miere, dar a doua zi este îmbufnată şi retrasă? Unul dintre membrii familiei refuză orice tip de conversaţie, se închide în sine sau amână finalizarea oricărui gen de treburi? Ba, mai mult, sunteţi chiar dumneavoastră o astfel de persoană? Dacă aţi răspuns afirmativ la cel puţin una dintre aceste întrebări, este posibil să interacţionati cu o persoană agresiv pasivă sau chiar să deveniţi una din ele, arată revista „Psychology Today”.

Agresivitatea pasivă reprezintă un mod mascat de a exprima sentimentele de mânie. Poate fi vorba despre o răzbunare tăcută pe o persoană care nu conştientizează acest lucru. Următoarele zece fraze ar putea servi drept un mic ghid de „supravieţuire” alături de persoanele agresiv-pasive, ajutându-vă să vă daţi seama atunci când cineva este ostil.

1. „Nu m-am supărat”
Negarea mâniei este comportamentul clasic al unei persoane agresiv-pasive. În loc să fie cinstită atunci când este întrebată despre ceea ce simte, persoana în discuţie va ocoli subiectul. „Nu m-am supărat” este, de fapt, o mască pentru adevărata sintagmă care ar ¬defini starea de spirit în momentul respectiv.

2. „Bine. Oricum ar fi”
Retragerea dintr-o dis¬cu¬ţie pe fondul lipsei argu¬mentelor reprezintă una dintre strategiile unui om agresiv-pasiv. Din moment ce agresivitatea pasivă este motivată de certitudinea persoanei că exprimarea sentimentelor se va termina într-un mod nefast, persoana va folosi expresii precum „bine”, „oricum ar fi”, pentru a-şi exprima mânia sau furia şi pentru a se închide în sine.

3. „Da, chiar acum!”
Se ştie că persoanele cu comportament pasiv-agresiv spun un lucru şi în realitate fac cu totul altceva. Spre exemplu, un copil care este rugat să îşi cureţe camera va răspunde pe moment cu „Da, chiar acum!”. Dacă va amâna acest lucru, este posibil să manifeste un comportament agresiv-pasiv.

4. „Nu ştiam că vrei acum!”
Persoanele agresiv-pasive sunt „maeştrii amânărilor”. Aproape oricărui om îi place să amâne din când în când anumite sarcini, însă cei cu personalităţi agresive se bazează pe tergiversări mai mereu, în ideea de a-i frustra pe ceilalţi.

5. „Tu vrei ca totul să fie perfect!”
Atunci când tergiversarea nu este o opţiune viabilă, o strategie agresiv-pasivă mai sofisticată ar fi aceea de a îndeplini sarcinile superficial. Un soţ care pregăteşte friptura ¬bine pătrunsă, deşi soţia lui o preferă în sânge, poate fi un astfel de exemplu. Practic, persoana agresiv-pasivă se conformează cu ceea ce i s-a cerut, dar o face superficial, iar atunci când este trasă la răspundere pentru munca prestată, va invoca drept scuză perfecţionismul celeilalte.

6. „Credeam că ştii”
Câteodată, „crima” agresiv-pasivă perfectă constă în omisiune. Oamenii cu comportamente agresiv-pasive îsi pot exprima mânia prin simplul fapt că nu împărtăşesc cu alţii ceea ce ştiu.
Chiar şi atunci când sunt con¬ştienţi că informaţiile pe care le deţin ar putea preveni producerea unor evenimente, preferă să tacă. De foarte multe ori adoră să sporească anxietatea celorlalţi.

7. „Sigur se rezolvă”
Ni s-a întâmplat tuturor măcar o dată în viaţă să fim asiguraţi de un funcţionar extrem de politicos că problema noastră va fi rezolvată în cel mai scurt timp posibil. Multe cereri ajung astfel la coş, în timp ce dumneavoastră vă faceţi speranţe că lucrurile se vor rezolva rapid.

8. „Te-ai descurcat bine pentru o persoană ca tine”
Acest aparent „compliment” este o altă strategie agresiv-pasivă care insultă până în măduva oaselor. Dacă auzi expresii precum „Sunt destui bărbaţi care vor o femeie aşa cum eşti tu”, „Nu trebuie să fii frumoasă, e suficient că eşti deşteaptă”, vei şti sigur că ai ¬de-a face cu o persoană cu tendinţe agresive.

9. „Glumeam doar!”
O altă metodă de a-şi exprima ostilitatea ar fi sarcasmul. Dacă eşti ofensat de o aşa-zisă glumă, persoana agresiv-pasivă îşi va juca rolul de victimă până la capăt, iar în final tot tu vei fi de vină pentru că nu te-ai amuzat.
10. „Dar de ce te superi?”
Persoana agresiv-pasivă este un as în menţinerea calmului atunci când toţi ceilalţi izbucnesc ¬într-un şoc sau au un puseu de furie, arată specialiştii. De fapt, agresiv-pasivii găsesc o plăcere destul de mare în a-i enerva pe ceilalţi şi în a le pune întrebări ¬referitoare la reacţiile celor ¬din jurul lor.

Cei care îşi exprimă cu dificultate sentimentele tind să dezvolte ticuri nervoase. foto: shutterstock

Cele mai citite

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă