13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAvortul, iertat cu ocazia Anului Milostivirii. Care este condiția

Avortul, iertat cu ocazia Anului Milostivirii. Care este condiția

Femeile care au avortat și persoanele care le-au ajutat să întrerupă sarcina vor putea fi iertate cu ocazia Anului Milostivirii, potrivit unei inițiative a Papei Francisc. Însă, Biserica va continua să condamne actul, iar iertarea va fi primită doar cu condiția „căinței”, informează Agerpres.

Conform dreptului canonic al Bisericii catolice, avortul este un păcat extrem de grav, sancționat cu excomunicarea automată, în afara cazului în care a fost săvârșit sub constrângere. Însă papa, care consideră avortul o ‘oroare’, a arătat de câteva ori că este sensibil la soarta individuală a milioane de femei, printre care multe catolice, care fac anual întreruperi de sarcină.

Citește și: Avort ca pe vremea decreţeilor

În cadrul Anului Sfânt sau Anului Milostivirii, mii de preoți vor fi trimiși ca „misionari”, să aducă iertarea oamenilor din cele mai îndepărtate colțuri ale planetei și să le ofere „împăcarea”. 

„Printre posibilitățile de iertare acordate misionarilor milostivirii va fi și avortul”, a spus monseniorul Fisichella.

Episcopii pot autoriza deja câțiva sau pe toți preoții din dioceza lor să ierte această greșeală în anumite momente ale unor perioade liturgice, ca Aventul (înaintea Crăciunului) sau Postul Paștelui, precum și evenimente speciale, ca de exemplu expunerea în prezent, în dioceza Torino, a Sfântului Giulgiu, a adăugat cardinalul.

Iertarea va putea fi acordată femeilor care au avortat, precum și medicilor și oricărei alte persoane care le-a ajutat, cu condiția să „se căiască”.

„Avortul rămâne un păcat, iar papa nu a decis să îl abroge”, a spus monseniorul Valasio De Paolis, cardinal conservator, temându-se de neînțelegeri în presă.

„Este normal ca la un Jubileu, cu atât mai mult cu cât este al milostivirii, Biserica…să înlăture toate obstacolele pentru a permite iertarea unui păcat atât de grav ca avortul”, a declarat el în cotidianul La Nazione.

Citește și: Papa Francisc, mesaj pentru mafie

În cadrul Jubileului, papa Francisc intenționează să pună în practică mai multe inițiative care să asigure accesul unui număr cât mai mare de oameni la iertarea păcatelor. Astfel, în loc să fie obligați să vină la Roma, să treacă prin ‘ușile sfinte’ a patru mari bazilici pentru a obține iertarea păcatelor, credincioșii vor putea trece pur și simplu printr-o „ușă sfântă” din catedrala lor.

Problema avortului este extrem de delicată pentru Biserică, acuzată adesea de lipsă de sensibilitate față de fetele și femeile violate mai ales în zone și perioade de conflict. Ca și predecesorii săi, papa Francisc condamnă ferm întreruperea de sarcină. În anul 2009, Vaticanul l-a susținut pe episcopul din Recife (Brazilia), care excomunicase o mamă și medicii care întrerupseseră sarcina unei fete de nouă ani, violate de tatăl ei vitreg, în ideea că violul este „mai puțin grav decât avortul”. Au apărut atunci numeroase critici la adresa acestei atitudini, chiar și în cele mai înalte sfere ale Bisericii.

Anul Sfânt al Milostivirii este prilejuit de împlinirea, în 8 decembrie 2015, a 50 de ani de la încheierea Conciliului Ecumenic Vatican II. În această zi Pontiful va prezida ceremonia solemnă de deschidere a Porții Sfinte, care va rămâne deschisă până la încheierea Anului Sfânt extraordinar, în Duminica solemnității ”Cristos, Regele universului”, din 20 noiembrie 2016.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă