10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBrașov: Educatorul reținut pentru că a abuzat sexual o fetiță va fi...

Brașov: Educatorul reținut pentru că a abuzat sexual o fetiță va fi cercetat sub control judiciar

Edcuatorul de la o grădiniță privată din Brașov, reținut pentru că a abuzat sexual o fetiță de cinci ani, va fi cercetat sub control judiciar, informează Mediafax. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au descoperit că grădinița nu are nici acredare și nici autorizație de funcționare. 

Educatorul, în vârstă de 33 de ani, a fost reţinut de poliţişti miercuri, iar procurorul de caz de la Parchetul Judecătoriei Braşov a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar.

Bărbatul lucra de doi ani la grădiniţa particulară HePa Kindergarden cu predare în limba germană. El a mai lucrat şi în Germania, tot cu copii.

Citește și: Brașov: Un educator a fost reținut, după ce a abuzat sexual o fetiță de cinci ani

Carmina Nicolescu, directorul Fundaţiei Schmidt, care deţine grădiniţa, susține că bărbatul a fost dat afară imediat după sesizare.

”Lucra de doi ani la centrul nostru. Toate trestările psihologice sunt trecute, nu a existat niciun altfel de incident… Cunoştea foarte bine limba germană şi avea studii, se pare că şi în Germania a lucrat cu copii“, a spus Carmina Nicolescu.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Braşov a aflat din presă despre acest incident, dar şi despre existenţa grădiniţei respective, deoarece aceasta nu are acreditare ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) şi nici autorizaţie de funcţionare.

”Această grădiniţă nu există din punctul nostru de vedere pentru că nu are acreditare ARACIP şi nici autorizaţie de funcţionare. Nu există în baza noastră de date. Dacă avea autorizaţie, directorul unităţii avea obligaţia să informeze ISJ despre orice incident. Conforme legii şi a metodologiei de predare în învăţământul preşcolar, persoanalul trebuie să treacă prin anumite concursuri ca să poată intra în sistem. Dacă s-ar fi depus o sesizare, măcar din partea părinţilor, am fi putut face nişte verificări, dar noi nu am primit nimic“, a declarat, joi, Maria Szabo, inspector şcolar adjunct al ISJ Braşov.

De asemenea, joi, inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Braşov s-au sesizat din oficiu şi au făcut un control la grădiniţa particulară, constatând că unitatea nu are autorizaţie de funcţionare.

”Noi ne-am sesizat din oficiu şi am vrut să facem verificările care ţin de activitatea grădiniţei respective. În momentul controlului nu ni s-a putut prezenta autorizaţia de funcţionare, care nu era afişată în loc vizibil, conform legii, ci doar o autorizaţie sanitar-veterinară care nu este suficientă“, a declarat şeful CJPC Braşov, Sorin Susanu.

Inspectorii au găsit nereguli şi la blocul alimentar, unde vesela nu era dezinfectată corespunzător, iar într-un dulap aflat la nivelul solului, unde copiii ar fi putut avea acces foarte uşor, erau depozitate substanţe toxice. O altă neregulă constatată a fost legată de jucării, inspectorii urmând să verifice dacă acestea sunt conforme în raport cu vârsta copiilor.

”Ca şi măsuri, cred că se va dispune suspendarea zonei de alimentaţie, iar dacă nu se vor putea prezenta documentele pentru autorizaţia de funcţionare, nu doar vreun aviz de la vreo instituţie, ci autorizaţia de funcţionare, se va suspenda în totalitate funcţionarea grădiniţei. Dar sancţiunile se dau la sfârşitul anchetei. Dacă ne vor prezenta documentele cerute, vor primi sancţiune doar pentru neafişarea autorizaţiei la vedere“, a mai spus Susanu.

Bărbatul care lucra ca educator la grădinița particulară a fost reținut după ce în 25 octombrie Poliţia municipiului Braşov a fost sesizată de o femeie că fetiţa sa, în vârstă de 5 ani, care se afla în timpul programului de somn la grădiniţă, ar fi fost mângâiată de educator pe picior şi în zona organelor genitale.

Miercuri, în baza autorizaţiei emise de instanţă, poliţiştii şi procurorii au făcut o percheziţie la locuința bărbatului, de unde au fost ridicate mai multe medii de stocare a datelor (laptop, telefon mobil).

În urmă cu două luni, un caz similar s-a petrecut într-o tabără din Râşnov, unde un paramedic care trebuia să aibă grijă de sănătatea copiilor a abuzat mai multe minore. Bărbatul, un bucureştean de 56 de ani, a fost arestat preventiv la începutul lunii septembrie, fiind şi în prezent în arest. Acesta este cercetat pentru două acte de agresiune sexuală şi două de viol, victimele având vârste între 9 şi 14 ani.

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă