13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCoavsna: 44 de minore au devenit mame, în primele șase luni ale...

Coavsna: 44 de minore au devenit mame, în primele șase luni ale anului

Numărul mamelor minore din Covasna a crescut, arată conducerea Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, citată de Agerpres. Astfel, în primele șase luni ale anului, 44 de minore au născut un copil.

'În 2012, s-au înregistrat 84 de cazuri, anul trecut 87, iar până la jumătatea acestui an avem deja 44 de cazuri, printre care 26 de tinere între 16-18 ani și 18 între 14 și 16 ani. Îngrijorătoare este scăderea vârstei la care unele tinere dau naștere primului copil. La 13-14 ani, aceste fete, să spunem lucrurilor pe nume, nu sunt pregătite nici psihologic și nici fiziologic pentru a deveni mame', a declarat Andras Nagy Robert, managerul general al instituției.

Majoritatea mamelor minore provin din comunitățile de romi din localitățile Vâlcele, Araci, Hetea, Sfântu Gheorghe, Belin, Olteni, Ghidfalău, Întorsura Buzăului și zonele limitrofe.

Andras Nagy Robert a menționat că fiecare caz de acest gen intrat în atenția spitalului este raportat Poliției și Direcției pentru Protecția Copilului, care au datoria să ia măsurile impuse de lege împotriva persoanelor care întrețin relații intime cu minori. Potrivit Codului Penal, raportul sexual cu minori se pedepsește cu închisoarea.

'În cazul raportului sexual cu minori, pedeapsa prevăzută de lege este de până la șapte ani de închisoare. Inspectoratul Județean de Poliție Covasna a primit astfel de sesizări, polițiștii au făcut cercetări, au întocmit dosarele și le-au trimis la instanță, care decide dacă se aplică sau nu pedeapsa. Dar, de regulă, în fața instanțelor, tinerele au mărturisit că nu au fost abuzate și că raportul sexual a fost consimțit', a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Nicoleta Marin.

Șefa Direcției județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, Vass Maria, susține că e nevoie de un efort concertat din partea autorităților locale și instituțiilor statului pentru informarea și educarea tinerelor astfel încât să evite sarcinile nedorite, menționând că există deschidere și din partea unor organizații civile care au distribuit materiale contraceptive.

Potrivit acesteia, printre femeile care și-au abandonat copiii în spitale după naștere s-au numărat și tinere minore, iar bebelușii au ajuns în sistemul de protecție socială de stat.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă