12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCu ce probleme se confruntă tinerii care ies din centrele de plasament

Cu ce probleme se confruntă tinerii care ies din centrele de plasament

Tinerii care ies din centrele de plasament au probleme în a-și găsi un loc de muncă și sunt supuși unui risc mai mare să comită o infracțiune, a arătat un reprezentant al Fundației Konrad Adenauer, citat de Agerpres. Aproximativ 3.500 de tineri părăsesc, anual, centrele rezidențiale, conform ministrului Muncii, Rovana Plumb.

"În România există în jur de 23.000 de copii în plasament. La părăsirea centrelor de specialitate, se confruntă cu aceleași dificultăți ca și adolescenții și tinerii adulți din alte țări. Le lipsesc banii, au dificultăți în a găsi loc de muncă, doar puțini intră la facultate, situația lor locativă este precară, nu au sau au prea puțin sprijin emoțional și sunt expuși unui risc mai mare de a comite sau de a fi victime ale unei infracțiuni", a spus Thorsten Geissler, reprezentantul Fundației Konrad-Adenauer, într-o conferință de presă.

Citește și: De la 1 decembrie, alocația de hrană pentru copiii cu dizabilități va fi de 16 lei pe zi

În plus, tinerii se confruntă și cu o barieră din partea angajatorilor și serviciilor de ocupare a forței de muncă, a explicat și cercetătoarea Simona Ilie, de la Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții.

"Există AJOFM care face acest lucru, dar este nevoie în cazul tinerilor din centrele de plasament, ca în cazul tuturor grupurilor vulnerabile de mai multă flexibilitate, iar flexibilitatea o dau ONG-urile a căror activitate există, dar este spartă, atomizată, deci cumva informația ar trebui centralizată, ar trebui adusă într-o formă care să fie accesabilă și accesibilă de către toată lumea și cunoscută de către toți", a declarat Simona Ilie.

Citește și: Plumb anunță un program pentru tinerii care pleacă din sistemul de plasament

Potrivit acesteia, tinerii care părăsesc centrele de plasament beneficiază de aceleași drepturi precum ceilalți. "Barierele constau în contextul în care se formează, în traumele pe care le au prin separarea de familia biologică", a adăugat Simona Ilie.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat, în urmă cu o lună, că va crea un program în valoare de 20 de milioane de euro, pentru a-i ajuta pe tinerii care ies din centre să-și găsească de muncă.

Citește și: Șefa Protecției Copilului: Doar 20% dintre copiii adoptabili sunt mici şi sănătoşi

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă