17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialVot electoral: Deputații au decis eliminarea plafonului maxim al indemnizației pentru mame

Vot electoral: Deputații au decis eliminarea plafonului maxim al indemnizației pentru mame

Deputații au decis, miercuri, eliminarea plafonului maxim al indemnizației pentru mame. 

Dacă legea va fi promulgată de Klaus Iohannis, de la 1 iulie, mamele sau taţii pot primi 85 la sută din media veniturilor din ultimele 12 luni, indiferent de cât de mare e această sumă. În prezent, indemnizația este limitată la 3400 de lei pe lună.

În plus, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

În cadrul dezbaterilor din plen, inițiatorul, deputatul liberal Cristina Pocora, a precizat că sursa din care se poate finanța acest proiect de lege este excedentul bugetar de 788 de milioane de lei de care dispune Guvernul.

Aceeași sursă — excedentul bugetar pe primele două luni ale anului — a fost indicată și de deputatul PSD Rovana Plumb pentru finanțarea prevederilor proiectului, aceasta menționând că deputații social-democrați susțin inițiativa.

Președintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, Adrian Solomon, a arătat că prin acest proiect de lege sunt scoși din criză mamele și copiii din România.

"Noi, în comisie, am readus indemnizația în drepturile sale firești și anume acelea de asigurare socială și nu de asistență socială, am reușit să dezlegăm cuantumul indemnizației de indicatorul social de referință, care din 2010 a rămas la 500 de lei și nu l-a mai crescut nimeni și să-l legăm de un indicator mai fezabil, și anume venitul minim garantat în plată, care în ultimii ani a crescut continuu. Ajunsesem în acest moment să avem indemnizații pentru creșterea copilului mai mici decât salariul minim, ceea ce este o nedreptate profundă făcută mamelor", a încheiat Solomon.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă