13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEurostat: Peste jumătate dintre copiii României trăiesc în SĂRĂCIE

Eurostat: Peste jumătate dintre copiii României trăiesc în SĂRĂCIE

România este ţara din Uniunea Europeană cu ponderea cea mai mare a copiilor expuşi riscului sărăciei, relevă un raport publicat de Parlamentul European.

Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială. Dar în România, ponderea celor aflați în această situație este cea mai mare din UE: 51 la sută.

Această statistică a fost dată publicității de Biroul de Informare al Parlamentului European în Romania, marți, când deputații europeni au votat o rezoluție ce îndeamnă țările UE să stimuleze eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor și a inegalităților sociale. Aceștia mai recomandă ca statele membre să garanteze copiilor acces la educație gratuită și de calitate.

Textul a fost aprobat cu 569 voturi "pentru", 77 "împotrivă" și 49 de abțineri.

Conform Convenției ONU privind drepturile copilului, toți copiii ar trebui să aibă garantat dreptul la educație, servicii de sănătate, locuințe, timp liber și un regim alimentar echilibrat.

Cu toate acestea, în Europa, aproximativ 26 de milioane de copii (sub 18 ani) riscă sărăcia și excluziunea socială, potrivit unui raport Eurostat pe 2014. Acest număr reprezintă 27,7% din totalul copiilor din UE.

Copiii care trăiesc în sărăcie pot fi găsiți în fiecare stat UE, chiar dacă procentele variază.

Copiii riscă sărăcia cel mai mult în România (51%), Bulgaria (45,2%) și Ungaria (41,4%), în timp ce procentul este mult mai mic în țări precum Danemarca (14,5%), Finlanda (15,6%) și Suedia (16,7%).

Problema malnutriției în rândul copiilor este, de asemenea, în creștere în Europa. Potrivit UNICEF, procentul de copii care nu își pot permite să mănânce carne sau pește o dată la cel puțin două zile s-a dublat în Estonia, Grecia și Italia (din 2008).

Sărăcia nu este doar o chestiune de bani. Pe lângă imposibilitatea de a acoperi nevoile de bază ale copiilor, cum ar fi alimentele, îmbrăcămintea și locuința, sărăcia mai înseamnă și excluziunea socială sau lipsa de acces la sănătate și educație de calitate. Copiii care trăiesc cu părinții singuri, în special mame singure, sunt supuși unui risc mai mare de sărăcie, se mai arată în comunicatul Biroului de Informare al Parlamentului European în Romania.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă