10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLegea privind profesia de bonă, avizată pozitiv în Comisia de muncă a...

Legea privind profesia de bonă, avizată pozitiv în Comisia de muncă a Camerei

Deputaţii din Comisia pentru muncă au avizat favorabil, miercuri, proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea profesiei de bonă, iniţiat de PSD şi PNL, stabilind că nu pot exercita această profesie persoanele care au fost condamnte definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală, informează Mediafax.

Deputaţii din Comisie au stabilit că exercitarea profesiei de bonă se realizează cu respectarea unor citerii cum ar fi "respectarea demnităţii copilului" şi "asigurarea unei îngrijiri individualizate şi persoanalizate pentru fiecare copil".

Bona este definită în proiectul de lege ca fiind persoana fizică, cetăţean român sau străin cu domiciliu sau reşedinţa legală în România, "calificată potrivit prevederilor legale să desfăşoare servicii de îngrijire şi de supraveghere a copilului".

Poate exercita profesia de bonă orice persoană "care este aptă" din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea profesiei, "nu suferă de boli cronice transmisibile" şi nu locuieşte împreună cu persoane care au suferit o condamnare penală definitivă, conform declaraţiei pe propria răspundere.

În timpul dezbaterilor, deputaţii din Comisie au avut diverse întrebări şi nedumeriri. "Legea o facem pentru bone sau pentru copil?", a spus Claudia Boghicevici (PDL), tot ea răspunzând că legea pe care o analizau parlamentarii va fi făcută pentru copii şi siguranţa acestora.

"Pentru siguranţa copilului sunt obligat să-mi montez cameră să fiu sigur că mi-am lăsat copilul în siguranţă? Nu se poate aşa ceva", a precizat preşedintele Comisiei, Florin Iordache (PSD). "Pe bunica pot s-o fac bonă?", a întrebat un alt deputat, căruia colegii lui parlamenatri i-au răspuns că se poate întâmpla acest lucru dacă aceasta îndeplineşte condiţiile psihologice.

Deputatul PNL Cristina Pocora a declarat, după avizul dat de Comisia de muncă a Camerei, că proiectul de lege "defineşte foarte clar un dosar cu care persoana care vrea să fie anagajată ca bonă se prezintă în faţa anagajatorului, familiei , un dosar foarte riguros care cuprinde o serie de criterii care vizează pe de o parte neîncălcarea legii penale".

"Aceasta pentru a ne asigura că nici bona şi nici familia bonei, dacă copilul va merge la bonă acasă, nu au avut încălcări ale legii penale, nu au comis fapte de violenţă în familie. De asemenea, este foarte importantă reglementarea aceasta pentru a scoate la lumină locurilor de muncă în acest domeniu. De asemenea pentru a ne asigura noi, părinţii, că avem o persoană care este calificată, testată, îndeplineşte o serie de criterii şi aş putea fi sigură eu că îmi las copilul în siguranţă cu o persoană calificată şi nu există riscuri pentru copil, cum am văzut în nenumărate cazuri", a adăugat Pocora.

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea profesiei de bonă urmează să fie dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă