15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialOamenii din Întorsura Buzăului au apă caldă doar trei zile pe săptămână

Oamenii din Întorsura Buzăului au apă caldă doar trei zile pe săptămână

Aproximativ 400 de apartamente și instituţii publice din oraşul Întorsura Buzăului, Covasna, beneficiază de apă caldă doar trei zile pe săptămână, din cauza pierderilor financiare înregistrate la centrala termică pe rumeguş din localitate, conform Mediafax.

Directorul societăţii "Salubritatea" din oraşul Întorsura Buzăului, Marcel Murea, a declarat, luni, că pe toată durata verii cele aproape 400 de apartamente şi instituţii publice racordate la centrala termică pe rumeguş vor beneficia de apă caldă doar trei zile pe săptămână, respectiv în weekend şi lunea.

Directorul Murea a explicat că în lunile în care centrala furnizează doar apă caldă, nu şi căldură, pierderile sunt foarte mari şi din acest motiv s-a luat măsura restricţionării temporare a furnizării apei calde.

"Centrala termică a oraşului e supradimensionată şi pentru a produce doar apă caldă cheltuielile de funcţionare sunt foarte mari faţă de încasări. Vara, când furnizăm doar apă caldă, cheltuielile de funcţionare depăşesc suma de 50.000 de lei pe lună, în condiţiile în care facturăm 10-12.000 de lei", a explicat directorul societăţii.

Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că soluţia găsită în vederea rentabilizării sistemului este extinderea reţelei de distribuţie a agentului termic, astfel încât să mărească numărul beneficiarilor serviciului, precum şi construirea unei centrale mai mici pentru perioada verii.

În acest scop, conducerea Primăriei a apelat deja la sprijinul Guvernului.

Centrala pe rumeguş din Întorsura Buzăului a fost construită în urmă cu circa zece ani, cu sprijinul Guvernului României şi al celui danez, la aceasta fiind racordate blocurile de locuinţe şi unităţile de învăţământ. Cele din urmă nu sunt însă afectate de restricţiile introduse, întrucât este vacanţă şcolară.

În baza acordului încheiat cu Guvernul danez, autorităţile locale sunt obligate să menţină centrala termică în funcţiune timp de 14 ani de la data punerii în funcţiune, adică până în anul 2018.

Cele mai citite

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...
Ultima oră
Pe aceeași temă