12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRaport: 30% din copiii închiși sunt bătuți sau violați de colegii de...

Raport: 30% din copiii închiși sunt bătuți sau violați de colegii de celulă

În jur de 22% din copiii închiși susțin că au fost bătuți de polițiști în arest,iar 30% dintre ei spun că au fost bătuți și chiar violați de alți copii din celulă, arată un studiu realizat de Unicef și Avocatul Poporului.

Totodată, aproximativ trei sferturi s-au îmbolnăvit în timpul detenției,iar jumătate consideră că mâncarea este inadecvată. În plus, 33% dintre copii nu sunt vizitați de membrii familiei, iar 35% nu au primit niciodată pachet

Copiii închiși se mai plâng și de lipsa condițiilor din penitenciare, dar și că nu sunt lăsați mai mult în aer liber.

”Pe afară arată bine, înăuntru e rău. Alți copii sunt bătuți, alții sunt violați”, susține unul din minorii încarcerați. Un altul povestește cum este agresat de ceilalți copii sau cum i se cer ”să facă lucruri”: ”Colegii de cameră m-au jignit, m-au amenințat și m-au lovit. Mi-au aplicat lovituri puternice cu pumnii, în zona ficatului, a coastelor,rinichilor și în zona capului”.

Unii din copiii agresați spun că nu fac reclamație de frica colegilor de celulă, iar alții, chiar de frica personalului.

Deși bătăile sunt frecvente, 86% dintre copii afirmă că au putut merge la medic de fiecare dată când au avut nevoie, iar 78% că au primit medicamente de fiecare dată când au avut nevoie.

Potrivit raportului, aproximativ 70 la sută dintre copii au discutat cu avocatul înainte de prima înfăţişare în faţa instanţei de judecată, iar jumătate dintre aceştia au avut o singură discuţie cu acesta, în sala de judecată, chiar înainte de înfăţişare, în timp ce aproximativ 30 la sută dintre ei au spus că nu au avut nicio discuţie cu un avocat, nici în sala de judecată, înainte de prima înfăţişare în faţa instanţei, fapt care contravine art. 171 alin. 2 din vechiul Cod de Procedură Penală, potrivit căruia asistenţa juridică a inculpatului copil era obligatorie.

În privinţa audierii în faţa instanţelor de judecată, 62 la sută dintre copii au declarat că înfăţişarea în instanţă nu a fost privată, fiind făcută în faţa publicului, cu avocaţi şi alţi inculpaţi din alte cauze, fapt care contravine articolului 485 alineatul 2 din vechiul Cod de Procedură Penală, mai arată studiul.

Raportul a fost realizat în lunile octombrie și noiembrie 2013, pe un eşantion reprezentativ de 101 copii privaţi de libertate, în două centre de reeducare şi patru penitenciare pentru minori şi tineri din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Copiii implicați în studiu sunt încarceraţi la Centrul de reeducare Buziaş, Centrul de reeducare Târgu Ocna, Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Penitenciarul Târgu Mureş şi Penitenciarul Bacău.

În urma concluziilor raportului, Avocatul Poporului a recomandat înfiinţarea unor centre de tip rezidenţial, special destinate copiilor care au executat măsuri privative de libertate, precum și creșterea fondurilor alocate către unităţile de arest şi detenție.

De asemenea, Avocatul Poporului și Unicef au încheiat un Memorandum de înţelegere pentru perioada 2014-2017, prin care se urmărește respectarea drepturilor copilului în România. În plus, Unicef va urmări măsurile luate ca răspuns la demersurile sale, organizația raportând cazurile de încălcare a drepturilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă