8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRaport UNICEF: Jumătate dintre copiii români instituţionalizaţi sunt în această situaţie din...

Raport UNICEF: Jumătate dintre copiii români instituţionalizaţi sunt în această situaţie din cauza sărăciei

Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România a declarat duminică, de Ziua Internațională a Copilului, că peste 300.000 de copii români trăiesc în sărăcie, iar 50 la sută dintre cei care cresc în instituţii sunt acolo din cauza acestui fenomen.

Reprezentantul UNICEF în România a precizat că România, în ultimii 23 de ani, a înregistrat progrese semnificative privind protecţia copiilor. Astfel, dacă în 1990 erau 100.000 de copii instituţionalizaţi, în prezent mai sunt 24.000, iar numărul deceselor înregistrate înainte de vârsta de cinci ani a scăzut de la 16.000 la 3.000 în 2012, informează Mediafax.

Pe de altă parte, Sandie Blanchet a remarcat că şcolarizarea şi sărăcia rămân probleme importante. "Rata de înscriere în învăţământul preşcolar a copiilor între trei şi şase ani a crescut de la 54 la sută în 1990 la 77 la sută în 2010. Trebuie să recunoaştem, totuşi, că încălcarea drepturilor copilului rămâne o preocupare constantă în România. A sosit momentul accelerării reformelor. Aproximativ 320.000 de copii trăiesc în sărăcie absolută, aproape 400.000 nu merg la şcoală în fiecare zi, iar alţi 62.000 sunt separaţi de familiile lor. 50 la sută dintre copiii din instituţii sunt acolo din cauza sărăciei", a arătat reprezentantul UNICEF în România.

Blanchet a mai spus că reînfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) demonstrează că, din nou, copiii sunt o prioritate pe agenda politică şi publică din România.

Cu acelaşi prilej, preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat că cei mici ajung în instituţii din cauze ce ţin de familia lor. "Soluţia este a se lucra cu sursa, respectiv cu familia. Familia lor trebuie susţinută, trebuie îndrumată, trebuie ajutată cu servicii la nivel local, astfel încât să poată fi capabilă să îşi ţină copiii. Până în 2020, ne-am dori ca toţi copiii care acum sunt în instituţii să trăiască într-o familie de permanenţă – a lor sau într-o familie de adopţie. Iar pentru cei pentru care nu se poate ajunge la această soluţie, aceştia să rămână în căsuţe mici, de tip familial, care să asigure un mediu cât mai aproape de cel din familie", a spus Gabriela Coman.

Preşedintele ANPDCA a mai precizat că acest lucru este posibil, iar instituţia pe care o conduce va sprijini autorităţile locale pentru a putea depune proiecte în cadrul fondurilor structurale, pe baza cărora să poată fi închise actualele instituţii şi să fie găsite soluţii pentru beneficiari.

Coman a adăugat că România a mai folosit acest model în urmă cu câţiva ani, însă, din păcate, acesta a fost greşit înţeles. "Construirea acestor case, pentru noi, nu este un obiectiv, ci o posibilitate de a ne asigura că scopul «pentru fiecare copil, o familie» poate fi atins", a explicat ea.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă