18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialRomânii cheltuie cel mai mult pe mâncare și taxe. Nu investim în...

Românii cheltuie cel mai mult pe mâncare și taxe. Nu investim în educație, iar bătrânii nu au bani de haine

Românii alocă cea mai mare parte a veniturilor pentru cumpărarea hranei și pentru plata taxelor și impozitelor. Cei mai puțini bani îi alocă pentru educație și sănătate, arată un studiu realizat de Institutul Național de Statistică pentru anul 2013. Totodată, românii alocă sub 1% din venituri pentru investiții. Cei mai puțini bani îi cheltuie bătrânii, care alocă cea mai mare parte a veniturilor pentru medicamente și aproape nimic pentru îmbrăcăminte și încălțăminte.

Citește și: Cele mai mari venituri, în familiile fără copii și cu studii superioare

Într-o gospodărie din România s-au cheltuit, lunar, aproximativ 2.317 lei, adică 811 lei de persoană, însumând 90% din veniturile totale ale gospodăriei. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru alimente, taxe către stat , precum și cheltuieli pentru întreținerea gospodăriei (hrană pentru animale,produse pentru însămânțat și servicii veterinare).

Cheltuielile de consum au reprezentat 72% din cheltuielile totale, adică 1.670 de lei pentru o gospodărie, iar cheltuielile băneşti pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unităţile de alimentaţie publică), nealimentare şi pentru plata serviciilor 1441,3 lei lunar (62,2% din cheltuielile totale).

În anul 2013, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 16,6% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 384,1 lei lunar pe o gospodărie. Din acești bani, impozitul pe salariu a reprezentat 38,7% (37,8% în 2012), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 56,9% (57,6% în 2012).

Românii au alocat pentru investiții doar 0,6% din bugetul gospodăriei. ”Necesitatea acoperirii prioritare a cheltuielilor impuse de producţia în gospodărie, a plăţii impozitelor şi contribuţiilor de asigurări sociale şi a satisfacerii nevoilor de bază de consum lasă prea puţine resurse pentru investiţii”, explică INS.

Dacă la gospodăriile formate din una, două sau trei persoane se înregistrează niveluri apropiate ale cheltuielilor băneşti pe persoană, în cazul gospodăriilor formate din patru, cinci sau şase şi mai multe persoane, cuantumul cheltuielilor descreşte progresiv la 66,3%, 50,6% şi respectiv 36,8% din cel înregistrat în medie de gospodăriile formate din persoane singure.

Cheltuielile băneşti efectuate de gospodăriile cu copii sunt în medie cu 19,0% mai micidecât cele efectuate de gospodăriile fără copii, cele ale gospodăriilor cu un copil uşor mai mari (cu 0,2%), în timp ce gospodăriile cu doi, trei sau patru şi mai mulţi copii îşi pot permite să cheltuiască în medie pe o persoană sume care reprezintă 75,8%, 41,8% şi 29,5% comparativ cu nivelul înregistrat în medie la gospodăriile fără copii.

Citește și: INS: Mai puțini copii născuți și mai multe decese în mai 2014, față de 2013

În ceea ce privește cheltuielile pentru locuinţe, oamenii au alocat 20,6% din cheltuielile de consum, cea mai mare parte a acestora fiind absorbită de consumul de utilităţi necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale şi alţi combustibili), care presupune cheltuieli în mare măsură obligatorii pentru gospodării (16,7%). În schimb, cheltuielile implicate de dotarea şi întreţinerea locuinţei au o pondere mult mai scăzută (3,9%).

Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate şi mai ales cele pentru educaţie înregistrează un nivel scăzut, în special din cauza faptului că satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodăriilor se realizează în cea mai mare parte prin servicii publice.

Românii mai cheltuie bani și pentru băuturi alcoolice şi tutun (7,8%) şi transport (5,9%).

Citește și: Radiografia gospodăriei românești: Cine e capul familiei și câți copii mai facem

În anul 2013, din totalul cheltuielilor băneşti pentru cumpărarea de alimente şi băuturi alcoolice cele destinate cumpărării de pâine şi produse de franzelărie au scăzut faţă de anul precedent (de la 15,8% în 2012 la 14,7% în 2013). Legumele şi conservele din legume au reprezentat 6,4% din cheltuielile pentru cumpărarea de produse alimentare şi băuturi alcoolice, în scădere faţă de anul anterior cu 0,5 puncte procentuale.

În anul 2013, cu excepţia gospodăriilor de pensionari, toate celelalte categorii de gospodării analizate au alocat pentru cumpărarea articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte peste 15% din suma totală a cheltuielilor pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare.

Pentru gospodăriile de pensionari, principala prioritate a constituit-o cumpărarea de medicamente, aparate şi produse medicale (21,5%, în creştere cu 0,6 puncte procentuale faţă de anul anterior), iar pentru gospodăriile de agricultori cumpărarea combustibililor (20,7%, în scădere cu 0,7 puncte procentuale).

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...
Ultima oră
Pe aceeași temă