6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: Copiii încep să înțeleagă informații încă din perioada intrauterină

Studiu: Copiii încep să înțeleagă informații încă din perioada intrauterină

Copiii încep să înțeleagă informații încă din perioada intrauterină, arată o cercetare a oamenilor de știință americani, citată de Agerpres.

Studii anterioare arătau că procesul de învățare începe imediat după naștere. Acum, s-a descoperit că acest lucru se întâmplă mult mai devreme, în timpul celei de-a 34-a săptămâni de sarcină, când s-a dovedit că fătul este capabil să asimileze concepte noi, arată cercetarea, publicată în revista Infant Behavior and Development, relatează www.scienceworldreport.com.

"Vocea mamei este sursa predominantă de stimulare senzorială în dezvoltarea fătului", a explicat Charlene Krueger, cercetător și profesor la Universitatea din Florida, care a participat la studiu. Această cercetare evidențiază cât de complex este fătul în cel de-al treilea trimestru de sarcină și sugerează că vocea mamei este implicată în dezvoltarea timpurie a învățării și capacității de memorare. Acest lucru ar putea afecta modul în care abordăm îngrijirea și stimularea copilului prematur, a rezumat cercetătoarea.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au examinat 32 de femei gravide, vorbitoare native de limba engleză. Tuturor participantelor li s-a cerut să recite de trei ori o rimă de 15 secunde, de două ori pe zi, din săptămâna a 28-a până în săptămâna a 34-a. Cercetătorii au studiat orice semne de învățare, în special în timpul săptămânilor a 28-a, a 32-a, a 33-a și a 43-a de sarcină, prin măsurarea ritmului cardiac al copiilor, în timp ce ascultau o înregistrare a rimei respective, recitată de o altă femeie. Un ritm cardiac lent ar fi un semn de învățare, potrivit cercetătorilor. Ei au efectuat experimentul și pe al doilea grup de fetuși care au auzit o rimă diferită, înregistrată cu vocea unei femei străine.

Rezultatele au arătat că până în săptămâna a 34-a, fetușii care au ascultat aceeași rimă ca aceea recitată de mama lor au avut un ritm cardiac ușor mai lent decât grupul de control, la care acest ritm a fost vizibil din săptămâna a 34-a până în săptămâna a 38-a. Mai mult, până în săptămâna a 38-a, fetușii care au auzit aceeași rimă ca a mamei, dar recitată de o alră femeie au avut o încetinire a ritmului cardiac mai marcată și mai susținută. Cu toate acestea, cei care au ascultat o rimă diferită auzită prin vocea unei străine au avut un ritm cardiac rapid.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă