14.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialSTUDIU. Laptele organic le-ar putea face rău femeilor însărcinate. Care este explicația

STUDIU. Laptele organic le-ar putea face rău femeilor însărcinate. Care este explicația

Femeile însărcinate care consumă lapte organic sau UHT le-ar putea face rău fetușilor, arată un studiu al cercetătorilor britanici, de la University of Reading. Motivul este că aceste tipuri de lapte conțin de trei ori mai puțin iod, substanță esențială în dezvoltarea creierului, relatează The Guardian.

Citește și: STUDIU. Peste 70% dintre români consideră că sistemul de sănătate discriminează pacienţii

„Din ce în ce mai mulți oameni cumpără lapte organic sau UHT din comoditate sau pentru că știu despre el că are beneficii asupra sănătății. Însă, studiul nostru arată că acest obicei ar putea avea implicații serioase pentru sănătatea publică. Dacă nu monitorizăm cu atenție carența de iod, riscăm să ne trezim cu o criză de sănătate a secolului XXI”, a explicat cercetătorul care a condus studiul, profesorul Ian Givens.

Specialistul a explicat că laptele de orice fel nu dăunează sănătății. Însă, ca să egaleze cantitatea de iod din 500 de ml de lapte pasteurizat normal, laptele organic sau tratat la temperaturi foarte ridicate (UHT) ar trebui consumat cu 250 ml în plus.

Citește și: Un nou studiu desființează mitul că obezitatea poate fi combătută doar prin sport

Alte studii au arătat că femeile însărcinate care au carențe de iod dau naștere unor copii cu coeficient redus de inteligență. În plus, carența de iod din organism duce la inflamarea glandei tiroide.

Pe de altă parte, cercetătoarea Sarah Bath, de la Universitatea din Surrey, a arătat că, deși cantitatea scăzută de iod din laptele organic poate influența carența de iod, nu se poate ajunge la concluzia că cei care consumă lapte organic sau UHT au mai puțin iod în organism.

„Acest lucru depinde de cantitatea de lapte organic consumat și de consumul altor alimente cu conținut mare de iod, cum ar fi peștele”, a explicat medicul.

Cele mai citite

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi...

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă