12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: Oamenii au devenit MONOGAMI pentru că le era teamă de bolile...

Studiu: Oamenii au devenit MONOGAMI pentru că le era teamă de bolile venerice

Un studiu publicat în Nature Communications arată că dezvoltarea bolilor cu transmitere sexuală ar fi putut influenţa apariţia monogamiei în societate, informează AFP, citată de Agerpres.

"Studiul nostru arată că infecţiile cu transmitere sexuală (ITS sau BTS) se dezvoltă diferit, în funcţie de mărimea grupurilor umane şi de faptul dacă sunt poligame sau monogame", a declarat pentru AFP Chris Bauch de la Universitatea din Waterloo (Canada), coautor al cercetării. 

Conform studiului publicat marți, poligamia era norma în micile comunităţi de culegători şi vânători, însă acest lucru s-a diminuat pe măsură ce grupurile s-au mărit odată cu practicarea agriculturii şi cu sedentarizarea. Atunci monogamia a devenit dominantă. 

Recurgând la date demografice asupra comunităţilor de culegători şi vânători şi la date epidemiologice în privinţa ITS, Chris Bauch şi colegii săi au realizat un model al evoluţiei diferitelor norme de familie. Au fost puse în evidenţă două situaţii relevante. Când o societate este destul de mare (circa 300 de persoane), prevalenţa ITS devine endemică în rândul populaţiei, iar rata fertilităţii scade. Se constată atunci apariţia normei monogame, modul de viaţă poligam fiind stigmatizat, iar societatea pedepsind chiar membrii grupului care nu se conformează noii norme. 

În schimb, în cadrul unui grup restrâns (de maxim 30 de persoane), ITS se caracterizează prin epidemii de scurtă durată, care nu devin endemice. Rata fertilităţii rămâne înaltă, iar poligamia este norma socială dominantă. 

"Acest studiu arată în ce fel evenimente naturale, cum ar fi răspândirea bolilor contagioase, pot influenţa puternic dezvoltarea unor norme sociale şi a judecăţilor noastre", arată cercetătorul. Însă, potrivit lui, eradicarea ITS nu înseamnă că se va trece la o organizare poligamă. "Există cu siguranţă mai mulţi factori care fac societatea să impună monogamia. Cred că este prematur să spunem că va dispărea căsătoria sau că va reveni poligamia dacă rezolvăm problema ITS", a spus Chris Bauch.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă