21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUn soft inventat de MTI le citește cu voce tare nevăzătorilor

Un soft inventat de MTI le citește cu voce tare nevăzătorilor

Nevăzătorii pot citi acum și cu ajutorul unui soft dezvoltat de Massachussetts Institute of Technology (MIT), arată maxisciences.com, potrivit Agerpres. 

Softul FingerReader, dotat cu o cameră și cu un soft care citește cu voce tare orice document, a fost fabricat cu ajutorul unei imprimante 3D.

FingerReader se pune pe degetul arătător, iar utilizatorul nu trebuie decât să parcurgă rândurile ca să le audă citite de aparat. O cameră vizualizează cuvintele și rândurile și trimite o mică vibrație atunci când 'cititorul' pierde rândul. Aparatul acționează la fel la capătul rândului sau la începutul lui. Citirea se face în timp real.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în lume există 285 de milioane de persoane care suferă de deficiențe vizuale și 39 de milioane de nevăzători. Nu este întotdeauna ușor pentru aceste persoane să învețe Braille sau să găsească cărți scrise în acest alfabet.

Nu este primul dispozitiv care recurge la un asemenea concept: cercetătorii de la MIT au testat anterior un EyeRing, inel echipat cu o microcameră cu care se fotografiau obiecte și se transmitea oral descrierea acestora.

Cele mai citite

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă