12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUna din trei persoane poate muri prematur din cauza poluării din gospodărie

Una din trei persoane poate muri prematur din cauza poluării din gospodărie

O treime din populația planetei se poate îmbolnăvi și muri prematur din cauza poluării prezente în aerul din propria gospodărie, arată un studiu citat de AFP, conform Agerpres.

Realizat de un grup de cercetători americano britanici, studiul publicat în revista medicală The Lancet Respiratory Medicine analizează acest tip de poluare, care include activități precum prepararea mâncării, încălzirea sau iluminatul, măsurate în interiorul casei.

Poluarea casnică este cauza deceselor unui număr de 4,3 milioane de persoane în 2012, față de numai 3,7 milioane de persoane decedate din cauza poluării atmosferice exterioare, potrivit datelor estimative ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Acest tip de poluare amenință starea de sănătate a 2,8 miliarde de persoane la nivel mondial, acest număr a rămas constant în ultimii ani în ciuda creșterii populației planetei, potrivit studiului amintit.

Printre persoanele cele mai expuse acestui pericol se află un număr de 600-800 de milioane de familii din Asia și din Africa care utilizează combustibil solid precum lemn sau cărbune pentru gătit sau pentru a se încălzi. Acești combustibili sunt folosiți frecvent în locuințe slab ventilate și expuse incendiilor, ceea ce explică gravitatea poluării aerului din interior.

'Femeile și copiii sunt în mod particular sensibili la efectele toxice ale acestei poluări și sunt expuși celor mai ridicate concentrații', subliniază cercetătorii în studiul respectiv.

Printre maladiile provocate direct de acest tip de poluare se numără infecțiile respiratorii, bronșitele cronice sau bronhopneumopatia cronică obstructivă, astmul, cancerul pulmonar, cancerul de nas sau gât.

Cercetătorii mai precizează că persoanele cele mai vulnerabile trăiesc în regiunile defavorizate unde tratamentele pentru maladiile respiratorii rămân în continuare costisitoare și puțin disponibile.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă