18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUNICEF: 50 de comunități sărace din Bacău, ajutate din bani norvegieni

UNICEF: 50 de comunități sărace din Bacău, ajutate din bani norvegieni

50 de comunități sărace din județul Bacău vor fi ajutate integrat, în cadrul unui proiect demarat de UNICEF și finanțat din fonduri norvegiene.

Peste 54.000 de copii vulnerabili şi familiile lor vor beneficia de noi servicii. Cu un buget de 5,3 milioane de euro, iniţiativa este finanţată de Norway Grants (3,3 milioane de euro) şi UNICEF (2 milioane de euro).

Citește și: VIDEO. Ponta promite mărirea alocațiilor copiilor defavorizați

UNICEF şi partenerii din proiect vor testa acest model, preluat din practici de la nivel internaţional, naţional şi local, el urmând să reunească serviciile de educaţie, protecţie socială şi sănătate sub coordonarea autorităţilor locale, beneficiind de sprijin tehnic şi metodologic din partea autorităţilor judeţene.

"Serviciile vor fi acordate de profesionişti de la nivel local, precum asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, mediatori şcolari şi sanitari. Mai mult, se va pune accent pe educaţia preşcolară şi şcolară incluzivă şi de calitate. De asemenea, se va acorda o atenţie specială identificării timpurii şi prevenirii situaţiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei", precizează Ministerul Muncii, într-un comunicat al UNICEF, remis redacției.

Practic, în cadrul proiectului, se va face o evaluare a situaţiei întregii populaţii de copii şi a familiilor acestora din toate comunităţile vizate şi, în funcţie de nevoile identificare, aceştia vor primi un set de servicii de bază sociale, de sănătate şi educaţionale care pot să includă identificarea vulnerabilităţilor, evaluarea de nevoi, informare, comunicare, consiliere, sprijin individual, îngrijire asistată, referire către servicii specializate şi monitorizarea cazului.

Citește și: Satu Mare: Bebelușul alăptat de mama consumatoare de canabis avea droguri în sânge

Profesioniştii de la nivel local vor colabora şi vor construi o bază comună de date privind managementul cazurilor, vor aplica metodologii integrate de abordare şi vor activa ca parte a unui mecanism coordonat de la nivelul consiliilor consultative locale.

"La nivelul şcolilor şi grădiniţelor din aceste comunităţi vor fi iniţiate activităţi de creştere a accesului şi menţinerea copiilor vulnerabili în procesul de educaţie, creşterea capacităţii şcolilor de a primi şi include orice copil, indiferent de etnie sau dizabilitate. De asemenea, se urmăreşte implicarea mai activă a părinţilor şi a altor actori comunitari pentru încurajarea unor atitudini pozitive faţă de şcoală, înscrierea universală în ciclul de învăţământ începând cu gradiniţa şi creşterea numărului de absolvenţi de învătământ obligatoriu", precizează UNICEF.

 

Cele mai citite

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...
Ultima oră
Pe aceeași temă