13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUNICEF cere adoptarea unui pachet minim de servicii pentru toți copiii din...

UNICEF cere adoptarea unui pachet minim de servicii pentru toți copiii din România

Deși România a făcut numeroase progrese în protejarea copiilor, sunt în continuare numeroși micuți afectați de sărăcie, cu precădere copiii romi, cei din mediul rural sau cei ai căror părinți pleacă la muncă în străinătate, atrage atenția organizația UNICEF, cu ocazia Zilei Drepturilor Omului. Reprezentanta UNICEF a arătat că este necesar un Pachet Minim de Servicii (PMS) de care să beneficieze toți copiii și prin care să fie protejați de sărăcie și care să le confere accesul la educație.

"În România, progresul indicat de datele statistice naţionale ascunde adesea situaţia disperată a prea multor copii. Sunt copii părăsiţi pentru că trăiesc într-o comunitate săracă, în mediul rural; pentru că sunt de etnie romă; pentru că au dizabilităţi. Aproape 400.000 de copii nu frecventează şcoala în mod regulat, peste 320.000 de copii trăiesc în sărăcie cu nici doi euro pe zi, aproape 25 la sută din copii nu au ce mânca, cu ce se îmbrăca sau încălţa, peste 60.000 sunt separaţi de familiile lor", a declarat Sandie Blanchet, reprezentanta UNICEF în România, citată de Mediafax.

Ea a solicitat Executivului și Parlamentului să investească mai mult în copii.

"Puterea şi demnitatea unei ţări nu sunt asigurate cu bune intenţii, ci cu investiţii strategice. (…) UNICEF România doreşte să lanseze un nou îndemn la acţiune. Facem apel la Parlament şi la Guvernul României să crească investiţia în copii şi să asigure o şi mai bună protecţie a drepturilor copiilor, aşa cum recomandă Comisia Europeană şi Parlamentul European. Pe baza experienţei noastre atât globale, cât şi locale, susţinem cu tărie adoptarea unui Pachet Minim de Servicii (PMS) pe baza căruia copiii să poată fi protejaţi împotriva separării inutile de familiile lor, toţi copiii şi adolescenţii să poată merge la şcoală şi acumula toate cunoştinţele de care au nevoie în viaţă şi toţi copiii să aibă acces la asistenţa medicală primară şi preventivă", a arătat Blanchet.

Pachetul Minim de Servicii necesită implicarea cel puţin a unui asistent social, a unui asistent medical comunitar şi a unui consilier şcolar în fiecare comunitate; în plus, în comunităţile cele mai defavorizate, a unui mediator şcolar şi a unui mediator sanitar. Unicef susţine că aceşti specialişti, în colaborare cu autorităţile locale pot identifica familiile vulnerabile şi pot stabili care le sunt nevoile şi cum pot fi ajutate.

Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a precizat că dezvoltarea serviciilor comunitare şi tot ce presupune PMS pot fi acoperite inclusiv prin programele orperaţionale din următoarea perioadă de programare.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă