15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialWorld Economic Forum: România, pe locul 91 în lume, la inegalitatea dintre...

World Economic Forum: România, pe locul 91 în lume, la inegalitatea dintre femei și bărbați în plan politic

România se situează pe locul 91 în lume în ceea ce privește puterea femeilor, din cauza numărului mic de femei în Parlament și în poziții de ministru, într-un clasament realizat de World Economic Forum (WEF), citat de Agerpres.

De asemenea, România a pierdut două locuri în raportul ”Global Gender Gap Report” privind inegalitatea dintre femei și bărbați, ajungând pe locul 72 din 142 de țări.

Țara noastră a reușit să obțină un scor mai bun la inegalitatea dintre femei și bărbați la asistență medicală, unde ocupă locul 37 la nivel mondial.

România este devansată de Republica Moldova (locul 25), Serbia (54) sau Ucraina (56) dar se clasează mai bine decât Slovacia (locul 90), Grecia (91), Ungaria (93), Cehia (96) sau Japonia (locul 104).

Islanda, Finlanda, Norvegia, Suedia și Danemarca conduc într-un clasament de 142 de țări evaluate în funcție de participarea politică, egalitatea economică și respectarea unor drepturi, cum ar fi cel la educație sau la asistență medicală. Ciad, Pakistan și Yemen ocupă ultimele locuri în acest clasament.

WEF subliniază că inegalitățile dintre femei și bărbați se reduc rapid în materie de sănătate și educație, însă va trebui să așteptăm până în anul 2095 pentru a atinge egalitatea pe plan profesional.

Potrivit raportului, oportunitățile femeilor în plan economic reprezintă doar 60% din cele ale bărbaților, în creștere ușoară față de 56% în urmă cu nouă ani.

'Pe baza acestei traiectorii, și dacă toate celelalte lucrurile rămân egale, va fi nevoie de 81 de ani pentru a acoperi complet acest handicap' explică WEF într-un comunicat.

La nivel regional, țările din Europa și Asia Centrală ocupă 12 din primele 20 de poziții din index, cu una mai puțin decât anul trecut. Africa sub-sahariană este reprezentată de trei țări în top 20 în timp ce în Orientul Mijlociu și Africa de Nord cea mai bine plasată țară este Kuweit, locul 113.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă