15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialZiua Internațională a Vârstnicilor: 1,4 miliarde de bătrâni, în 2030

Ziua Internațională a Vârstnicilor: 1,4 miliarde de bătrâni, în 2030

Statele membre ONU marchează, în 1 octombrie, Ziua Internațională a Vârstnicilor. Tema de anul acesta este ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă – promovăm o societate pentru toți".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a subliniat că "până în 2050, numărul persoanelor în vârstă va fi de două ori mai mare decât numărul de copiilor în țările dezvoltate, și este de așteptat ca acesta să se dubleze și în țările în curs de dezvoltare. Această tendință va avea efecte profunde asupra țărilor și persoanelor fizice”, conform Agerpres.

Citește și: Ponta: Guvernul încearcă să acorde persoanelor vârstnice respectul care li se cuvine

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită, la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106.

Potrivit ONU, la nivel mondial, populația de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. Cel mai recent studiu demografic publicat de EUROSTAT arată că, la orizontul anilor '60 ai acestui secol, țările din estul Europei vor avea cea mai defavorabilă situație demografică. Între acestea, România ocupă un loc special, cu un ritm foarte accelerat de îmbătrânire a populației care face ca, cel mai probabil, în anii '20-'30 să fie atins un nivel critic al indicatorilor de bază utilizați în aprecierea evoluției structurilor demografice. Astfel, până în 2040, România va avea una dintre cele mai înalte valori ale vârstei medii a populației, 49,8 ani, cu o pondere a populației de peste 65 ani de peste 25% și o rată a dependenței de cca. 40,7% (40 de persoane în vârstă de peste 65 de ani pentru fiecare sută de persoane de vârstă activă, 15 — 65 de ani).

Citește și: OIM: 48% dintre persoanele în vârstă din lume nu au pensie

Potrivit aprecierilor Oficiului European de Statistică aproape o treime din cetățenii Uniunii Europene vor avea vârsta de peste 65 de ani până în 2050.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă