18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialEmoții prinse cu ață pe pânză

Emoții prinse cu ață pe pânză

Păstrăm în noi adânci amintiri ale veacurilor trecute și ale strămoșilor noștri. Sunt tradiții și obiceiuri ce păreau că se pierd odată cu bunicii noștri, însă suntem câțiva îndrăgostiți de ele, care ne luptăm din răsputeri să le aducem în prezent, încercând să le ținem ancorate în acest ritm alert al vitezei și al tehnologiei.

Tot ce ne-au lăsat nouă bunicii noștri și lor bunicii lor sunt numai valori pe care azi le mai găsim doar seci, în cărți: broderii, rețete etc.

Eu am învățat să cos, să brodez și să împletesc de la bunica mea, iarna, la gură sobei. Copil fiind, o făceam dintr-un amestec de putere a exemplului, pentru că se adunau toate babele de pe uliță și stăteau la gura sobei împletind, depănând amintiri de peste anul trcut și planificând anul următor. Apoi o făceam dintr-un soi de mândrie. Doamne ce mă mai lăudau! Că ce frumos stau eu și împletesc, ca un om mare, cine mai era ca mine? Apoi o făceam din uimire: mă fermeca ața, cum putea să prindă forme. Dintr-un sul să iasă un ilic, o bentiță! Dintr-un fir să iasă o floare. Dintr-o ață fără rost să prindă viață un lucru, un obiect cu rost.

Au trecut anii și cumva odată cu trecerea lor altele au căpătat priorități: școala, examenele, serviciul.

Până când interiorul meu a început să se răzvrătească și în diversele încercări de a mă redescoperi am ajuns să mă înconjor de ațe, materiale, cristale swarovski și mărgele. Am început ca un păpușar să le manevrez, să le combin, să le caut sensul, rolul, viața din ele. Și-am reușit să creez ceea ce mă definește și face parte din mine, să culeg elemente tradiționale și să le brodez din cristale swarovski.

Se spune că broderiile sunt emoții trăite peste zi, ale oamenilor de la sate, prinse cu ață pe pânză. Eu iau parte din emoția lor și îi dau viață prin cristale oferind-o mai departe celor ce se identifică cu ele. Sunt emoții și frânturi de suflet în căutare de alte emoții!

Cum purtăm o haină cu motive tradiționale

Sunt câțiva ani deja de când hainele populare și elementele tradiționale sunt introduse în colecțiile marilor designeri și nu numai. În România, acest fenomen a luat amploare de la an la an. Regăsim din ce în ce mai des broderii, cusături tradiționale, dantela croșetată manual, motive și simboluri tradiționale aplicate pe hainele moderne.

Motivele folclorice nu au nevoie de o știință pentru a fi purtate. Cel mai important de reținut este faptul că ținuta trebuie să aibă un singur element cu motive tradiționale, acesta devenind punctul central. Broderia, dantela sau elementul croșetat vor căpăta valoare dacă sunt purtate în contrast cu piese simple, uni.

Spre exemplu, o rochie elegantă cu elemente tradiționale va fi purtată cu un dres la culoarea piciorului și un pantof uni. O ie, bluză sau tricou decorate cu elemente tradiționale vor fi purtate cu un blug în croi simplu. Dacă ia sau bluza nu au broderii complexe, ci doar un element, merg accesorizate cu un pantof, gheată sau botină cu broderie, cu elemente simple ce se completează.

Un lucru esențial este acela că elementele tradiționale dau viață unei ținute, astfel aceasta trebuie să aibă valoare prin simplitate. Trebuie să lăsăm motivele folclorice să-și spună povestea, să transmita emoția și să-și câștige aprecierile.

Gândite și reinterpretate, aceste elemente tradiționale își găsesc locul în contemporan ca și cum ele nu au aparținut niciodată trecutului, ci doar prezetului.

 

Monica Lupu este fashion designer. Îi găsiți creațiile pe moenra.ro 

   

 

 

 

 

Cele mai citite

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă