14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Discriminare rasială pe podiumurile modei

FOTO. Discriminare rasială pe podiumurile modei

Peste 78 la sută din modelele care au defilat în această primăvară, pe podiumurile prezentărilor de modă din toată lumea, au fost albe, reiese dintr-un studiu, citat de The Independent. Potrivit statiscilor, 8.3% dintre modele au fost negre, 4% asiatice şi 3,8% hispanice.

Deşi încă foarte mic, procentul de modele care nu sunt albe a crescut de fapt faţă de anul trecut, când erau 84,6% manechine albe. Acestea sunt rezultatele monitorizării a 236 de campanii de modă tipărite şi 422 de modele, efectuate de publicaţia obline The Fashion Spot.

Vestea bună este că acum există mai multă diversitate rasială, spune redactorul şef al publicaţiei citate.

Diversitatea continuă să fie o temă fierbinte pentru industria modei. Branduri ca Nasir Mazhar, linia Kanye West a lui Yeezy sau Zac Posen, folosesc modele de diverse etnii în prezentările lor de modă.

Citeşte şi Modă retro pentru bărbaţi, vara asta. Cine va fi vedeta garderobei

Rezultatele acestui studiu au fost date publicităţii în aceeaşi săptămână în care Naomi Campbell a recunoscut faptul că apariţia ei iconică, din 1988, pe coperta ediţiei franceze a revistei Vogue era cât pe ce să nu se întâmple. Într-un interviu pentru CNN, cunoscutul model a spus că habar nu a avut că editorul şef al publicaţiei a trebuit să ducă o adevărată luptă pentru a obţine acest acord. La vremea respectivă, Ives Saint Laurent avertizase că-şi retrage toate reclamele din revistă dacă pe copertă va fi poza unui model negru. Apoi s-au răzgândit şi revista cu Naomi pe copertă a ajuns la chioşcuri.

Campbell scrie în cartea sa că la începutul carierei, i-a fost greu. „Nu eram cerută pentru anumite defilări din cauza culorii pielii mele. Dar nu am lăsat asta să mă doboare. De la mersul la audiţii de la o vârstă fragedă, am înţeles ce înseamnă să fii negru. Trebuie să faci eforturi suplimentare. Trebuie să fii de două ori mai bun.”

 

 

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă