17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGreşeli care scurtează durata de viaţă a hainelor noastre şi cum să...

Greşeli care scurtează durata de viaţă a hainelor noastre şi cum să le reparăm

Cu toţii ne ataşăm extrem de mult de anumite accesorii sau tipuri de imbracaminte, lucruri pe care le-am cumpărat la un moment dat. Fie că au reprezentat o investiţie mai mare, capătă valoare sentimentală sau, pur şi simplu, ne sunt utile şi nu le putem înlocui atât de uşor, deteriorarea lor nu este un lucru bine primit.

Însă decolorarea, rupturile sau alte incidente pot fi uşor de evitat dacă ţinem cont de câteva sfaturi:

  1. Cum spălăm denimul

Jeanşii nu trebuie spălaţi atât de des precum tricourile de bumbac, în primul rând. De obicei, este în regulă dacă îi spălăm după patru sau cinci purtări, pentru a nu se deteriora atât de repede. Recomandat este să îi băgăm în maşina de spălat întorşi pe dos şi nu la mai mult de treizeci de grade, pentru că se pot decolora foarte uşor. De asemenea, poţi evita spălările prea frecvente dacă pui puţin detergent (chiar şi de vase) peste eventualele pete şi speli numai locul afectat, dacă i-ai pătat de la prima purtare.

  1. Ce lucruri nu spălăm niciodată?

Există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le spălăm niciodată. Spre exemplu, cravata. Deşi s-ar crede că şi ea poate fi spălată, de cele mai multe ori se va strica şi la un contact inofensiv cu detergentul. Aşa că, dacă vreţi să păstraţi o cravată impecabilă, nu o spălaţi şi aveţi grijă de ea în timpul purtării.

  1. Cum îngrijim mătasea ori materialele subţiri?

Tuturor ni s-a întâmplat să ardem cu fierul de călcat anumite haine din materiale subţiri, după doar un moment scurt de neatenţie. De asemenea, ele pot fi stricate foarte uşor, dacă încercăm să îndepărtăm petele de pe ele, spălându-le la temperaturi mai mari. De aceea, trebuie să folosim iniţial puţin detergent special pentru pete, după care să le spălăm în apă de numai 30 de grade. În ceea ce priveşte îndreptarea lor, asta se poate face mult mai uşor cu o staţie de călcare ce îşi reglează singură temperatura, fără să îţi fie frică să nu arzi materialul. Spre exemplu, la Philips poţi găsi mai multe staţii de călcat cu aburi ce oferă funcţii ce te ajută să eviţi total astfel de accidente.

  1. Cum avem grijă de tricourile de bumbac?

Tricourile de fibre naturale ar părea cel mai uşor de îngrijit – cu toate astea însă, le putem transforma, atât de repede, în nişte victime! Pentru a le proteja, spală-le în funcţie de culori, întoarse pe dos şi nu la mai mult de 40 de grade (uneori, pot intra la apă chiar şi aşa). Este recomandat să le speli şi înainte de prima purtare.  

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă