20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomieFoto interviuA murit Ultra Violet, muza lui Andy Warhol

A murit Ultra Violet, muza lui Andy Warhol

Artista franco-americană Isabelle Collin Dufresne, fosta muză a artistului de avangardă Andy Warhol, cunoscută sub numele de „Ultra Violet”, a murit sâmbătă, la New York, la vârsta de 78 de ani, din cauza unui cancer, informează AFP, preluată de Mediafax.

Născută la Tronche, în apropiere de Grenoble, Isabelle Collin Dufresne a fost la început sursa de inspiraţie a pictorului Salvador Dali, împărţindu-şi timpul între New York şi Spania. Pe Andy Warhol l-a întâlnit în 1963, devenind muza acestuia şi una dintre vedetele studioului "The Factory".

Ulterior, artista a adoptat numele de Ultra Violet, după ce şi-a vopsit părul violet – cu care a fost identificată apoi, ca un simbol al culturii pop. Totodată, Ultra Violet a jucat în aproximativ 15 filme, printre care "Macadam Cowboy", de John Schlesinger, şi "Desprinderea/ Taking off", de Milos Forman.

În autobiografia sa, "Famous For Fifteen Minutes: My Years With Andy Warhol", apărută în 1988 şi tradusă în 17 limbi, Ultra Violet a relatat pe larg excesele din anii petrecuţi în studioul "Factory", marcaţi de consumul de droguri şi de orgiile sexuale. David Conte a compus o operă despre viaţa artistei, intitulată "Famous", cu un libret de John Stirling Walker.

Artistă polivalentă – preocupată de scris, pictură, sculptură şi fotografie – Isabelle Collin Dufresne a avut două studiouri de creaţie, unul la Nisa, iar celălalt, în cartierul Chelsea din New York. În luna mai, galeria Dillon din Chelsea a organizat o expoziţie cu aproximativ 40 dintre lucrările artistei.

Cele mai citite

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă