20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomieFoto interviuActriţa israeliană Hanna Maron a decedat la vârsta de 90 de ani

Actriţa israeliană Hanna Maron a decedat la vârsta de 90 de ani

Hanna Maron, actrița israeliană care în 2011 a fost inclusă în Guinness World Records graţie longevităţii ei extraordinare de pe scenă, o recompensă ce încununa o carieră întinsă pe durata a peste 83 de ani, a decedat, vineri, la vârsta de 90 de ani, informează Mediafax.

Veterana actriţă a decedat vineri, la Ichilov Hospital din Tel Aviv, potrivit haaretz.com.

Hanna Maron, născută în Germania pe 22 noiembrie 1923, a debutat pe scenă la vârsta de patru ani şi a obţinut primul ei rol principal la vârsta de nouă ani.

După o scurtă apariţie în "M – Eine Stadt sucht einen Mörder" (1931) de Fritz Lang, Hanna Maron a părăsit Germania cu familia din cauza venirii la putere a naziştilor în 1933 şi a emigrat în Palestina, unde şi-a continuat cariera artistică.

Membru fondator al prestigiosului Teatru Cameri din Tel-Aviv în 1945, Hanna Maron a devenit una dintre personalităţile legendare ale scenei israeliene.

În 1970, actriţa şi-a pierdut un picior în timpul unui atentat palestinian comis contra unui avion al companiei israeliene El Al, la Munchen, dar a revenit pe scenă după ce s-a însănătoşit.

Militantă pentru pace, Hanna Maron a făcut parte din delegaţia israeliană invitată la Washington, în 1933, în momentul semnării acordurilor de la Oslo dintre Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

În aprilie 2011, Hanna Maron a semnat împreună cu alţi intelectuali de stânga israelieni un apel pentru crearea unui stat palestinian. Cu această ocazie, ea a citit public, şi simbolic, această declaraţie de independenţă a Palestinei, redactată după modelul proclamării statului Israel în mai 1948, cu ocazia unei manifestaţii la Tel-Aviv.

Hanna Maron a primit de-a lungul cariei sale numeroase premii şi recompense în Israel.

În septembrie 2011, când avea 87 de ani, Hanna Maron a fost inclusă în Guinness World Records graţie longevităţii ei extraordinare de pe scenă, o recompensă ce încununa o carieră întinsă pe durata a peste 83 de ani, după cum informa la momentul respectiv AFP.

Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă