13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieFoto interviuCNC va finanța cu 15 milioane lei proiectele cinematografice. Cum se împart...

CNC va finanța cu 15 milioane lei proiectele cinematografice. Cum se împart banii

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) alocă suma de 15 milioane de lei în prima sesiune de finanţare a proiectelor cinematografice din anul 2015. Dosarele mai pot fi depuse până pe 16 noiembrie, ora 16.00, conform Mediafax.

Astfel, în secţiunea dedicată debutului în lungmetraj de ficţiune sunt acordate 15 procente din suma totală, respectiv 2,25 de milioane de lei, pentru scurtmetrajele de ficţiune se acordă 5% din valoare – 750.000 de lei, documentarele primesc 10% din sumă – 1,5 milioane de lei, la fel şi filmele de animaţie, în timp ce pentru dezvoltarea proiectelor de lungmetraje de ficţiune, documentare şi animaţie se acordă 1%, respectiv 150.000 de lei.

Cel mai mare procent din fondul alocat, 59%, respectiv 8,85 de milioane de lei, merg către lungmetrajele de ficţiune.

Verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate a dosarelor de proiect, prezentate în vederea înscrierii la concurs la secretariatul tehnic din cadrul CNC, va avea loc în intervalul orar 10.00 – 16.00 al fiecărei zile lucrătoare din perioada de înscriere, 16 octombrie – 16 noiembrie.

Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru unul sau mai multe proiecte declarate câştigătoare la concursul de selecţie sesiunea 1/2015 este de 10%, respectiv 1.485.000 de lei, din creditul direct alocat pentru producţie.

Uniunile şi asociaţiile din domeniul industriei cinematografice sunt invitate să transmită Centrului Naţional al Cinematografiei propuneri pentru cele trei comisii de selecţie (ficţiune, documentar şi animaţie), însoţite de CV-urile persoanelor respective, în perioada 16 octombrie – 1 noiembrie.

Taxele de participare pentru fiecare proiect cinematografic înscris în concurs sunt de 1.500 de lei, pentru proiect de lungmetraj de ficţiune, documentar şi film de animaţie româneşti sau cu participare românească, 1.000 de lei, pentru proiect de scurtmetraj de ficţiune, documentar şi animaţie româneşti sau cu participare românească, şi de 500 de lei, pentru proiect de dezvoltare a proiectelor cinematografice pentru realizarea de lungmetraj de ficţiune, documentar şi film de animaţie româneşti sau cu participare românească.

Totalul fondului alocat pentru sesiunea I a concursului de selecţie a proiectelor cinematografice pe 2015 s-a făcut conform prevederilor Hotărârii Consiliului de Administraţie al CNC nr. 319/ 13.10.2015.

Ghidul care conţine precizări referitoare la concurs este disponibil pe site-ul CNC.

Cineastul Cristian Mungiu a obţinut, pentru titlul “Fotografii de familie”, cea mai mare finanţare, de 1.910.000 lei, la cea mai recentă ediţie a concursului de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), respectiv sesiunea a II-a pe 2014.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă