10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieFoto interviuFOTO+VIDEO. Cine a fost actorul George Motoi

FOTO+VIDEO. Cine a fost actorul George Motoi

Om de teatru, actor și regizor, George Motoi s-a născut în anul 1936, în Arman, în județul Caliacra. A fost unul dintre actorii de prim rang ai țării, informează Wikipedia.

Citește și: Actorul George Motoi a murit

Motoi a făcut școala primară în comuna Dudești. Între anii 1950-1954, a urmat Școala Populară de Artă din Brăila.

În anul 1954 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. După ce a terminat facultatea, a fost repartizat la Piatra Neamț, unde a pus bazele unui nou teatru împreună cu colegii.

A debutat în anul 1958, când a interpretat rolul lui Marcov în piesa „Poveste de iubire”, scrisă de Simonov.

A jucat rolul principal în piesa de teatru Don Carlos de Schiller, jucată la Teatrul din Bacău, în regia artistului Ion Olteanu.

A fost remarcat în turneele din Capitală ca unul dintre cei mai buni interpreți români ai Bufonului din piesa „A douăsprezecea noapte de Shakespeare”.

Sfătuit de regizorul de teatru Vlad Mugur, a interpretat rolul principal din piesa „Caligula”, scrisă de Albert Camus. Interpretarea i-a adus notorietate în spațiul cultural românesc.

De asemenea, George Motoi a interpretat rolul împăratului roman Caligula, pe scenele teatrelor din Italia. A fost observat de Radu Beligan, care l-a invitat să vină la Naționalul bucureștean. Motoi a acceptat. Din anul 1970 a interpretat mai multe roluri la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București.

Între anii 1991 și 1995 a fost director al teatrului „Maria Filotti” din Brăila.

Actorul a jucat și în teatrul de televiziune, în piese ca „Gaițele” de Al. Kirițescu, Dincolo de zare” de O’Neill, „Regele Ioan” de Shakespeare, „Mușatinii”, după Delavrancea, „Vlaicu Vodă” de Al. Davila, „Un fluture pe lampă” de P.Everac și în serialul „Amantul Marii Doamne Dracula”, după romanul cu același nume de Fănuș Neagu.

A regizat piese precum „Casa cu două intrări”, „Lada” , „Doi pe un balansoar”, „Ultimul set” de M.Beligan, „Morișca”, „Paiața sosește la timp”, „Vlaicu Vodă”, „Cineva te iubește”, „Pălăriile doamnei Olga”, „Noaptea Brâncoveanului”, „Gaițele”, „Profesorul de franceză”, „Ultima oră”, „Pușlamaua” și „Steaua fără nume”.

Printre filmele în care a jucat se numără „Serata” (1971),  „Întoarcerea lui Magellan" (1974),„Trecătoarele iubiri" (1974), „Fraţii Jderi” (1974), „Un august în flăcări" (1975), „Marele singuratic" (1977), "Buzduganul cu trei peceţi" (1975), „Trandafirul galben" (1982),„Masca de argint" (1985),„Colierul de turcoaze" (1986), „Totul se plătește” (1987), „Chira Chiralina" (1992), „Telefonul” (1992) și „Terente – regele bălţilor" (1992).

De-a lungul carierei, Motoi a primit distincții precum „Premiul Festivalului Național de Teatru” pentru rolul Victor din „Pisica în noaptea Anului Nou”, „Premiul ACIN pentru interpretare masculină”, pentru rolul Andrei din „Trecătoarele iubiri”, „Marele premiu al Festivalului de la San Remo” pentru filmul „Adela” și diploma „Artist de Onoare al Filmului Românesc”.

Citește și: Când vor fi decernate Oscarurile filmului românesc

De asemenea, Motoi a primit „Premiul de Excelență”, acordat de Centrul Național al Cinematografiei pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc.

În plus, în anul 2002, a fost numit cetățean de onoare al Municipiului Brăila.

În anul 2011, Motoi a primit un premiu pentru întreaga activitate, din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă