15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieFoto interviuGALERIE FOTO. 89 de ani de la naşterea sex simbolului Marilyn Monroe

GALERIE FOTO. 89 de ani de la naşterea sex simbolului Marilyn Monroe

La 1 iunie s-au împlinit 89 de ani de la naşterea americancei Norma Jeane Mortensen, care a devenit sex simbolul hollywoodian Marilyn Monroe. Artista a fost fotomodel şi actriţă.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu Marilyn Monroe.

După o copilărie nefericită petrecută într-un orfelinat şi în mai multe familii adoptive, unde se crede că a fost abuzată și neglijată, Monroe şi-a început cariera de model care i-a adus, mai târziu, primul contract în industria cinematografică.

În anul 1942, la vârsta de 16, Norma Jeane s-a căsătorit cu James Dougherty. În absenţa soţului ei, soldat în cel de-al doilea război mondial, Monroe a început să lucreze într-o fabrică unde pulveriza soluție anti-fugnitivă pentru piese de avioane. Acolo, un tânăr fotograf militar, David Conover, care făcea poze pentru un articol din revista YANK, i-a oferit să colaboreze cu agenția de modelling The Blue Book.

Astfel, în anul 1946 ea a intrat în atenția căutătorului de talente Ben Lyon. El i-a aranjat un test de filmare pentru 20th Century Fox. A reușit să treacă acest test și i s-a oferit un contract de șase luni cu un salariu de început de 75 de dolari pe săptămână. I-a fost dat numele Marilyn după actrița Marilyn Miller și i-a fost sugerat numele de fată al mamei sale, Monroe, ca nume de familie. Astfel, la vârsta 20 de ani, Norma Jeane a devenit „Marilyn Monroe".

În perioada primului contract Monroe nu a primit niciun rol, dar a învățat despre coafură, machiaj, costume, actorie și iluminare scenică. Apoi, Fox a decis să îi reînnoiască contractul, și, în următoarele 6 luni, i-a dat roluri neînsemnate în două filme care nu au avut succes, „Scudda Hoo! Scudda Hay!” și „Dangerous Years”.

În anul 1952, Monroe a jucat în rolul principal în „Don't Bother To Knock” (1952), despre care a spus mai târziu că a fost una dintre interpretările ei favorite. Un an mai târziu, interpretarea unei femei cu moravuri ușoare care plănuiește să își asasineze soțul, în filmul „Niagara”, i-a făcut pe critici să afirme că ar fi fost actrița principală perfectă pentru unul din filmele regizate de celebrul Alfred Hitchcock.

În aceeaşi perioadă, au fost publicate pozele nud făcute de fotograful Tom Kelley la începutul carierei artisei. Chiar dacă Fox a fost îngrijorat că imaginile vor crea o controversă ce îi va afecta cariera, Monroe a decis să recunoască public că ea este modelul din fotografii. Unui ziarist care a întrebat-o ce îmbrăcăminte a purtat în timpul ședinței i-a răspuns: "Radio-ul." La întrebarea despre ce poartă în pat, răspunsul a fost la fel de simplu: "Chanel No. 5." Ambele replici au avut un efect bun asupra evoluţiei artistei.

Monroe a jucat alături de celebrul actor britanic Laurence Olivier, în filmul regizat de el, „The Prince and the Showgirl” (1957). Interpretarea rolului Elsie Marina i-a adus premiul David di Donatello, în Italia, şi Crystal Star, în Franţa. În plus, pentru acelaşi rol, Monroe a fost nominalizată pentru BAFTA.

În anul 1959, Monroe a atins apogeul carierei sale jucând alături de Tony Curtis și Jack Lemmon în comedia lui Billy Wilder, „Unora le place jazz-ul/ Some Like It Hot ”. În ciuda comportamentul ei dificil pe platourile de filmare şi a numeroaselor duble necesare, la terminarea filmărilor, Wilder a declarat că era dispus să treacă oricând peste aceste inconveniente, prețuind calitățile ei de comediană de prima clasă. Rolul lui Monroe de cântăreață îndoielnică, dar plină de compasiune, a fost premiat cu un Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un musical sau comedie.

Între alte filme de succes în care a jucat artista se numără „Gentlemen Prefer Blondes”, „River of No Return”, „The Seven Year Itch” şi „The Misfits”.

Marilyn Monroe a fost căsătorită de trei ori, cu James Dougherty, Joe DiMaggio şi cu scriitorul evrei, laureat al premiului Pulitzer, Arthur Miller.

Monroe a fost găsită fără suflare în casa ei din Los Angeles, în dimineața zilei de 5 august 1962. Moartea sa a fost înregistrată oficial ca o probabilă sinucidere prin consum excesiv de medicamente. 

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă