13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieFoto interviuReputatul regizor american Robert Drew a murit la vârsta de 90 de...

Reputatul regizor american Robert Drew a murit la vârsta de 90 de ani

Regizorul american de film documentar Robert Drew a murit miercuri, la vârsta de 90 de ani, în locuința sa din Sharon, Connecticut, informează Agerpres.

Robert Drew devenit celebru în anii '60, în special datorită datorită tehnicii sale inovative de a filma, folosind o cameră și un microfon pentru a înregistra concomitent imagine și sunet, fără a avea un scenariu stabilit inițial și dovedind o mare flexibilitate și naturalețe în modalitatea de captare a reacțiilor.

Robert Drew a realizat peste o sută de filme. Primul său documentar 'Primary' (1960) l-a avut în centrul atenției pe John F Kennedy, tânărul senator democrat aflat în campania pentru alegerile prezidențiale. 'Crisis: Behind a Presidential Commitment' (1963) a fost unul dintre filmele memorabile ale campaniei de susținere a drepturilor afro-americanilor în SUA. Robert Drew a reușit să surprindă situația de criză desfășurată pe parcursul a două zile la Universitatea din Alabama, situație declanșată de intenția a doi studenți de culoare de a se înscrie la cursuri. În 2011 filmul a fost selectat de Librăria Congresului pentru a fi păstrat în Registrul Național al Filmului.

Talentul său era susținut și de bursa pe care a avut-o la Universitatea Harvard, Nieman Fellowship, în perioada 1954-1955, unde a studiat narațiunea și modalitatea de realizare a documentarelor.

'Yanki No!' (1960) unul dintre filmele memorabile despre atitudinea Americii Latine la adresa politicii americane în regiune; 'The Chair' (1962) — prezintă lupta unui avocat pentru a-și scăpa clientul de o condamnare la moarte; 'Jane' (1962) filmul despre debutul în carieră al frumoasei actrițe Jane Fonda sau 'A Man Who Dances' (1969) despre cariera unui dansator al New York City Ballet, pentru care a primit un premiu Emmy, sunt doar câteva dintre realizările lui Robert Drew care au stat la baza filmului documentar american.

A fost distins cu numeroase premii la festivalurile de film din Europa (Bilbao, Veneția, Londra) și SUA (Chicago). 'The Chair' a luat premiul juriului la Festivalul de film de la Cannes. A fost recompensat cu numeroase premii din partea asociației scriitorilor în educație, nominalizat la premiile Emmy și câștigător de nenumărate ori al Vulturului de Aur al CINE ('Council on International Nontheatrical Events').

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă