21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăEconomieFoto interviuScandal la Buckingham

Scandal la Buckingham

Prinţul Andrew, duce de York şi al cincilea în ordinea succesiunii pentru tronul britanic, a fost citat într-o afacere de „sclavie sexuală“, în cadrul unei plângeri depusă în Florida, SUA, de către o femeie care susţine că a fost reţinută ca „sclavă sexuală“, când era minoră, de miliardarul Jeffrey Epstein, cunoscut ca fiind un vechi amic al prinţului. Acuzaţiile au declanșat riposta fermă a Palatului Buckingham, care a dezminţit de câteva ori orice implicare a prinţului în această afacere de abuz sexual asupra unei minore.

Ducele de York, prinţul Andrew, a revenit duminică la Windsor din staţiunea elveţiană de ski Verbier, unde se afla pentru sărbătorirea Anului Nou, pentru a face faţă acuzaţiilor de abuz sexual asupra unei minore, preluate şi de presa britanică. Acuzaţii ce detaliază presupusele sale relaţii acum peste un deceniu cu numita „Jane Doe nr. 3”, aşa cum este menţionat numele sursei în documentele americane, în realitate fiind vorba despre Virginia Roberts.

Fapt rar, Palatul Buckingham a emis duminică a doua dezminţire categorică: „Acuzaţiile sunt false şi fără fundament”. Buckingham afirmase deja vineri, că „orice acuzaţii potrivit cărora au fost comise acte nepermise cu o minoră” sunt „categoric false”. Două dezminţiri date una după alta reprezintă practic ceva ce nu s-a mai întâmplat din partea Palatului Buckingham, care în mod obişnuit oferă doar o tăcere perfectă în asemenea circumstanţe.

Documentele curţii americane relevă că Roberts, descrisă ca „Jane Doe nr. 3”, deşi nu a furnizat nici o dată precisă, a relatat că a fost forţată, când era minoră, să aibă „relaţii sexuale” cu prinţul Andrew la Londra, New York şi pe insula privată a miliardarului Epstein din Insulele Virgine americane. Ea mai afirmă că a fost sclava sexuală a miliardarului Epstein între 1999 şi 2002 şi a acţionat la ordinele lui. „Jane Doe nr. 3” a acuzat miliardarul de pe Wall Street că a „închiriat” tinere „oamenilor politici americani de prim plan, oamenilor de afaceri puternici, preşedinţilor străini, unui prim-ministru bine cunoscut şi altor lideri mondiali” pentru a-şi atrage favorurile lor şi puterea de a-i putea şantaja. Printre persoanele citate se află şi prinţul Andrew şi Alan Dershowitz, unul dintre cei mai respectaţi jurişti americani. Acesta a negat vehement implicaţia sa şi a acuzat-o pe Roberts că „a fabricat în totalitate această istorie” pentru a putea să-i stoarcă bani lui Epstein.

Ziare britanice au publicat interviuri anterioare cu Roberts în care ea povestea în detaliu presupusele întâlniri cu prinţul Andrew. Avocaţii lui Roberts au depus documente la tribunalul districtual din Florida în cadrul unui proces contra guvernului SUA asupra negocierii unei plângeri care îl viza pe Jeffrey Epstein.

Secretele lui Epstein

Dar, Jeffrey Epstein ascunde secrete sumbre. Recunoscut ca pedofil, miliardarul avea un talent rar de a-şi face relaţii în lumea celebrităţilor, ştiinţei, politicii şi cu reprezentanţi ai regatelor. Printre ei s-au aflat Bill Clinton, Kevin Spacey, Robert Maxwell şi prinţul Andrew. Multe dintre celebrităţi au rupt legătura cu omul de afaceri după ce s-au convins că avea relaţii sexuale cu minore şi organiza orgii pe insula sa privată din Insulele Virgine. În 2008 a fost arestat şi condamnat pentru relaţii sexuale cu o minoră, primind o pedeapsă de 18 luni de închisoare şi după 13 luni de detenţie a fost obligat să se înscrie ca delincvent sexual. Arestarea a intervenit după o anchetă secretă de 11 luni. Epstein şi-a serbat cu pompă eliberarea. Deşi mulţi l-au părăsit, prinţul Andrew i-a rămas prieten. În final, relaţiile dintre ei au fost rupte, dar preţul amiciţiei lui Andrew a fost un şir de acuzaţii în media atent formulate potrivit cărora prinţul ar fi întâlnit unele din victimele miliardarului şi a asistat la petreceri unde s-ar fi înregistrat acte de exploatare sexuală.

Probleme din tinereţe

Ducele de York, perceput ca fiul preferat al reginei Elisabeta a II-a, a mai fost în centrul tumultului în anii ’80 şi ’90 când tinerii moştenitori ai casei Windsor au afectat blazonul reginei. Separarea prinţului Andrew de turbulenta sa soţie, Sarah Ferguson a contribuit la acel „annus horribilis” al reginei, 1992. Un an marcat şi de divorţul şi recăsătorirea prinţesei Anne, de relaţiile execrabile dintre prinţul Charles şi lady Diana, ca şi de un incendiu spectaculos la castelul Windsor. De atunci, prinţul Andrew, deja vizat pentru iubirea sa din tinereţe pentru o actriţă de filme erotice, Koo Stark, a continuat să fie în centrul atenţiei media, care l-a criticat pentru „comportamentul deplasat” în călătorii oficiale şi pentru „grosolăniile” sale. În 2007 a fost în centrul unei polemici privind condiţiile vânzării uneia din proprietăţi unui miliardar kazah, cedată la un preţ „în aur”. Întâlnirile sale cu ginerele lui Ben Ali sau cu unul din fiii lui Ghaddafi au dat bătăi de cap consilierilor de la Buckingham.  

Cele mai citite

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...
Ultima oră
Pe aceeași temă