12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: Cele mai impresionante clădiri de gară din lume

FOTO: Cele mai impresionante clădiri de gară din lume

Fie că ne place să călătorim sau nu, fiecare dintre noi a fost cel puţin o dată într-o gară. Clădirile din lume care le găzduiesc sunt, unele dintre ele, adevărate opere arhitectonice de-a dreptul uimitoare. Iată câteva dintre ele.

Gare De Liege-Guillemins din Belgia a fost inaugurată în 2009 şi arată mai mult decat impozant. În designul lui Santiago Calatrave, clădirea are o înălţime de 32 de metri cu o structură de oţel, sticlă şi design din mult beton alb.

Gara Sao Bento din Portugalia este un loc pitoresc. Pereţii din interior sunt desenaţi cu momente din istoria transportului şi lupte alături de o istorie a roialităţii din secolul XIV. Realizarea lor a durat 11 ani şi au fost pictate de Jorge Colaco.

Una dintre cele mai impresionante gări din întreaga lume este Chhatrapati Shivaji din India. Localizată în Mumbai, clădirea face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Construită de Frederick William Stevens şi inaugurată în 1887 în cinstea reginei Victoria a Marii Britanii. Este o piesă de arhitectură splendidă în al carei design se impletesc stilul indian mughal şi stilul victorian, aproape gotic. A devenit celebră după filmul Slumdog Millionaire, aici fiind filmată celebra scenă cu dansul Jai Ho.

Gara din Lyon, Franţa – deşi am putea introduce aici şi pe mai mult decât cunoscuta Gara de Nord din Paris, cea din Lyon este o operă de arhitectură care epatează prin luxul său. Construit în anii 1900, complexul găzduieşte faimosul restaurant Belle Epoque, atrăgând mii de turişti care vin aici să admire fastul impresionant; printre vizitatori celebri se numără şi Coco Chanel, Salvador Dali sau Brigitte Bardot.

Gările Elektrozavodskaya & Komsomolskaya din Moscova sunt renumite pentru fastul interioarelor. Decoraţiunile acestora sunt de-a dreptul impresionante: marmură, granit, mozaicuri spectaculoase, candelabre. Doar simpla trecere prin aceste spaţii te va face să te simţi ca într-o vizită la un muzeu de artă.

Gara centrală Antwerp din Belgia a fost votată în 2009 drept a patra cea mai spectaculoasă gară din lume. Este un exemplu maiestuos de arhitectură, unii dintre cei mai buni arhitecţi lucrând aici: Louis Delancenserie, Clement van Bogaert and Jan Van Asperen. Construcţia a fost finalizată în 1905 şi include domuri vaste şi materiale ca fier şi sticlă şi chiar un viaduct.
 

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Răsturnare de situație la FC Barcelona! Decizia de ultim moment luată de Xavi

După ce anunțase că la finalul acestui sezon va părăsi banca tehnică a formației FC Barcelona, antrenorul spaniol Xavi Hernandez a ajuns la un...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă