21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRețetă franco-rusă: Chifteluțe Stroganoff

Rețetă franco-rusă: Chifteluțe Stroganoff

Deși, la origine, Stroganoff este un preparat rusesc, acesta are conexiuni franceze încă din secolul XIX. Pe atunci, aristocrații ruși aveau legături comerciale și culturale cu Franța, iar elita angaja bucătari francezi, care căutau mereu metode de a “rusifica” rețetele franțuzești. Una dintre aceste familii era Stroganoff. Se crede că preparatul de vită cu acest nume a fost creat când bucătarul francez al familiei a adăugat smântână, în stil rusesc, peste un fel clasic franțuzesc de vită cu sos de muștar.

Această rețetă de chifteluțe înlocuiește friptura, iar rezultatul este un fel de mâncare mai ușor decât tradiționala Vită Stroganoff.

INGREDIENTE

  • 500 g carne de vită macră ca de friptură
  • un ou, bătut
  • o jumătate de cană de pesmet proaspăt
  • o cană și un sfert de iaurt scurs
  • patru linguri de ceapă dată pe răzătoare
  • un vârf de linguriță de praf de nucșoară
  • două linguri de paprika
  • două linguri de unt
  • 100 g ciuperci tăiate foarte fin
  • 100 g ceapă tocată
  • o linguriță de usturoi tocat
  • un sfert de cană de vin Sherry
  • două linguri de pastă de roșii
  • un sfert de cană de pătrunjel tocat
  • sare, piper

MOD DE PREPARARE

Spală carnea, șterge-o cu un prosop de hârtie și toac-o. Dacă ai un robot de bucătărie, o poți pune direct acolo împreună cu oul. Dacă nu, amestecă bine într-un vas, carnea tocată și oul bătut înainte. În alt vas mai mic, amestecă pesmetul, un sfert de cană de iaurt și cele patru linguri de ceapă dată pe răzătoare. Toarnă amestecul peste carne, adaugă sare, piper și nucșoară. Amestecă bine cu mâna.

Fă din această compoziție biluțe cu diametrul de 2,5-3 cm. Ar trebui să-ți iasă cam 32 de chifteluțe. Stropește cu paprika o farfurie și rostogolește chifteluțele, întorcându-le cu atenție ca să se acopere uniform.

Într-o tigaie, încinge untul și prăjește în el chiftelele. Ai grijă să le întorci pe toate părțile să se rumenească uniform. Împrăștie printre chiftele ciupercile, ceapa tocată și usturoiul. Scutură tigaia pentru a așeza ingredientele uniform. Coace totul la foc mic timp de 5 minute, agitând din când în când tigaia.

Într-un castron mic, amestecă vinul cu pasta de roșii, preferabil cu mixerul. Toarnă compoziția în tigaie, peste chiftele și lasă pe foc mic încă 10 minute, mereu amestecând ușor sau scuturând tigaia.

Adaugă încet și restul de iaurt și mai lasă să dea doar un clocot. Nu fierbe prea mult. Gustă și potrivește de sare și piper, presară pătrunjel și servește chiftelele fierbinți cu o garnitură de paste cu unt.

Poftă bună!

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă