Sparanghelul este leguma preferată a vedetelor de la Hollywood, pentru că se digeră uşor şi are puţine calorii, fiind deosebit de eficient în regimurile de slăbit. În plus, este bogat în antoxidanţi care împiedică îmbătrânirea prematură. Iar acest delicios aperitiv, sparanghel în prosciutto cu sos de unt, este şi extrem de delicios.
INGREDIENTE:
Pentru sosul de unt:
- patru cepe eşalotă mici
- 100 ml vin alb sec
- 250 g unt nesărat, rece, tăiat în cuburi de un cm
- sare şi piper proaspăt măcinat
- sucul de la o jumătate de lămâie
Pentru sparanghel:
- şase fire de sparanghel proaspăt
- şase felii de prosciutto
- o lingură de ulei de măsline
MOD DE PREPARARE:
Începe cu sosul de unt. Curăţă şi toacă cepele eşalote. Căleşte-le într-o tigaie cu fund dublu, la foc mediu, fără să adaugi unt. Toarnă, apoi, vinul peste ceapă, dă focul la mare şi amestecă aproximativ două-trei minute, până când lichidul se reduce la jumătate. Dă focul la mic, astel încât lichidul abia să fiarbă.
Adaugă cuburile de unt rece, câte puţin, pe rând, amestecând viguros cu un tel pară. Repetă procedeul până adaugi ultimul cubuleţ de unt. Nu supraîncălzi sosul, căci se va tăia. La final, sosul ar trebui să fie grosuţ şi fin.
Potriveşte de sare şi piper, apoi strecoară sosul printr-o sită şi aruncă ceapa. Poţi folosi sosul imediar, dar îl poţi şi păstra pentru două-trei ore la temperatura camerei.
Pregăteşte acum sparanghelul, îndepărtând punctele verzi fibroase aflate de-a lungul tulpinii şi tăind baza groasă.
Fă două buchete de câtre trei fire de sparanghel fiecare. Împătureşte unul dintre buchete cu o felie de prosciutto şi ruleaz-o strâns. Înfăşoară din nou bughetul cu alte două felii de prosciutto, repetând aceleaşi operaţiuni. Fă şi cu celălalt buchet acelaşi lucru. Taie cozile pentru ca ambele bucheţele de sparanghel să fie egale.
Încinge uleiul într-o tigaie largă şi prăjeşte bucheţelele de sparanghel înfăşurate în prosciutto, cam opt-zece minute, până când acesta devine uşor maroniu. Ai grijă să le întorci de câteva ori ca să se prăjească uniform.
Pune zeama de lămâîe în sosul de unt. Aşază bucheţelele de sparanghel pe o farfurie şi toarnă sos deasupra şi în jurul lor.
Poftă bună!