20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialReţeta zilei, cu legume de primăvară: Sparanghel în prosciutto cu sos de...

Reţeta zilei, cu legume de primăvară: Sparanghel în prosciutto cu sos de unt

Sparanghelul este leguma preferată a vedetelor de la Hollywood, pentru că se digeră uşor şi are puţine calorii, fiind deosebit de eficient în regimurile de slăbit. În plus, este bogat în antoxidanţi care împiedică îmbătrânirea prematură. Iar acest delicios aperitiv, sparanghel în prosciutto cu sos de unt, este şi extrem de delicios.

INGREDIENTE:

Pentru sosul de unt:

  • patru cepe eşalotă mici
  • 100 ml vin alb sec 
  • 250 g unt nesărat, rece, tăiat în cuburi de un cm
  • sare şi piper proaspăt măcinat
  • sucul de la o jumătate de lămâie

Pentru sparanghel:

  • şase fire de sparanghel proaspăt
  • şase felii de prosciutto
  • o lingură de ulei de măsline

MOD DE PREPARARE:

Începe cu sosul de unt. Curăţă şi toacă cepele eşalote. Căleşte-le într-o tigaie cu fund dublu, la foc mediu, fără să adaugi unt. Toarnă, apoi, vinul peste ceapă, dă focul la mare şi amestecă aproximativ două-trei minute, până când lichidul se reduce la jumătate. Dă focul la mic, astel încât lichidul abia să fiarbă.

Adaugă cuburile de unt rece, câte puţin, pe rând, amestecând viguros cu un tel pară. Repetă procedeul până adaugi ultimul cubuleţ de unt. Nu supraîncălzi sosul, căci se va tăia. La final, sosul ar trebui să fie grosuţ şi fin.

Potriveşte de sare şi piper, apoi strecoară sosul printr-o sită şi aruncă ceapa. Poţi folosi sosul imediar, dar îl poţi şi păstra pentru două-trei ore la temperatura camerei.

Pregăteşte acum sparanghelul, îndepărtând punctele verzi fibroase aflate de-a lungul tulpinii şi tăind baza groasă.

Fă două buchete de câtre trei fire de sparanghel fiecare. Împătureşte unul dintre buchete cu o felie de prosciutto şi ruleaz-o strâns. Înfăşoară din nou bughetul cu alte două felii de prosciutto, repetând aceleaşi operaţiuni. Fă şi cu celălalt buchet acelaşi lucru. Taie cozile pentru ca ambele bucheţele de sparanghel să fie egale.

Încinge uleiul într-o tigaie largă şi prăjeşte bucheţelele de sparanghel înfăşurate în prosciutto, cam opt-zece minute, până când acesta devine uşor maroniu. Ai grijă să le întorci de câteva ori ca să se prăjească uniform.

Pune zeama de lămâîe în sosul de unt. Aşază bucheţelele de sparanghel pe o farfurie şi toarnă sos deasupra şi în jurul lor.

Poftă bună!

Cele mai citite

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă