10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialReţeta zilei, de post: Cartofi dulci la cuptor, în stil mediteranean

Reţeta zilei, de post: Cartofi dulci la cuptor, în stil mediteranean

Această reţetă de cartofi dulci la cuptor cu topping de năut este simplă şi rapidă. E gata în doar 30 de minute şi poate fi folosită cu succes în regimurile de slăbit, pentru că o porţie are doar 300 de calorii, 7 g de grăsimi saturate, 60 g de carbohidraţi, 4 g de zahăr, 8 g de proteine şi 12 g de fibre.

INGREDIENTE

  • patru cartofi dulci medii (Yams)
  • 400 g boabe de năut din conservă, clătite şi scurse
  • o jumătate de lingură de ulei de măsline
  • o jumătate de linguriţă de chimen
  • o jumătate de linguriţă de coriandru
  • o jumătate de linguriţă de scorţişoară
  • o jumătate de linguriţă de boia de ardei
  • opțional, mai poţi adăuga un strop de sare de mare sau suc de lămâie

Pentru sosul aromat de usturoi:

  • un sfert de cană de humus
  • zeama de la o jumătate de lămâie (cam o lingură)
  • o linguriţă de mărar uscat sau două-trei fire de mărar proaspăt
  • trei căţei de usturoi, zdrobiţi
  • puţină apă pentru a subţia compoziţia
  • puţină sare (opţional)

Pentru topping:

  • un sfert de cană de roşii cherry, feliate
  • un sfert de cană de pătrunjel proaspăt tocat
  • o linguriţă de zeamă de lămâie

MOD DE PREPARARE

Porneşte cuptorul la 400 de grade Celsius (dacă ai un aragaz mai vechi, fixează-l la poziţia 6).

Spală şi freacă bine cartofii dulci, apoi taie-i în două pe lungime.

Frecă boabele de năut (care au fost clătite şi scurse în prealabil) cu ulei de măsline şi cu mirodeniile amestecate şi întinde-le pe o tavă tapetată cu o foaie de hârtie de copt.

Freacă şi jumătăţile de cartofi dulci cu puţin ulei de măsline şi aşază-le în aceeaşi tavă cu faţa în jos. Dacă tava cu năut e prea mică şi nu ai loc pentru cartofi, foloseşte o altă tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu suprapune ingredientele. Bagă totul la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute.

În timp ce cartofii şi năutul se coc, pregăteşte sosul de usturoi. Pune toate ingredientele în vasul mixerului şi amestecă bine, adăugând doar puţină apă să subţiezi uşor compoziţia. Gustă şi potriveşte cum îţi place. Adaugă usturoi dacă vrei mai iute, sau sare dacă vrei mai sărat sau mărar dacă vrei mai parfumat.

Taie roşiile cherry şi toacă pătrunjelul pentru topping. Amestecă-le într-un vas, stropeşte-le cu puţină zeamă de lămâie şi lasă-le deoparte să se marineze.

Cartofii dulci trebuie scoşi din cuptor când intră furculiţa în ei, iar năutul este auriu.

Aşază jumătăţile de cartofi pe farfurie cu coaja în jos. Zdrobeşte uşor miezul cu o furculiţă. Pune deasupra fiecărei jumătăţi boabe de năut coapte, sos de usturoi şi topping de roşii cu pătrunjel.

Poftă bună!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă