17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialReţeta zilei, desert de vară: Prăjitură de mere cu îngheţată

Reţeta zilei, desert de vară: Prăjitură de mere cu îngheţată

Prăjitura de mere este cunoscută în întreaga lume, dar asta nu înseamnă că nu putem schimba umplutura de mere cu oricare alta cu caracteristici similare, cum ar fi piersici, pere sau gem de mure, capşune, zmeură, coacăze sau cireşe.

INGREDIENTE:

Pentru îngheţată:

două ceşti de lapte

o linguriţă rasă de amidon de porumb

trei sferturi de ceaşcă de zahăr

un albuş de ou

250 g de smântână groasă bătută

o linguriţă de esenţă de vanilie

două linguri de apă foarte rece

Pentru aluat:

200 g de făină de grâu şi o cantitate suplimentară pentru masa de lucru

un vârf de sare

100 g unt şi o cantitate suplimentară pentru uns tava

Pentru umplutură:

o jumătate kg de mere

două lămâii

120 g zahăr

o jumătate linguriţă de scorţişoară măcinată

30 g de unt topit

MOD DE PREPARARE:

Prepară mai întâi îngheţata. Amestecă într-o oliţă 2 ceşti de lapte rece cu amidonul de porumb şi cu zahărul. Pune amestecul la foc mic şi amestecă în continuare cu telul, până când fierbe (timp de circa 30 de minute). Ia de pe foc şi mai bate puţin.

Pune albuşul de ou bătut spumă tare într-un bol. Adăugă – puţin câte puţin – laptele fierbinte pe care tocmai l-ai preparat, în timp ce amesteci rapid cu telul. Apoi, adaugă în bol smântâna groasă bătută şi parfumează cu esenţa de vanilie. Pune la congelator – la nivel maxim – până ce capătă o consistenţă fermă.

Pentru aluat, cerne făina de grâu împreună cu sarea pe o suprafaţă întinsă. Adaugă untul tăiat în bucăţele. Frământă amestecul cu mâinile pudrate cu făină, fără a se forma o pastă; din contră, trebuie să se fărâmiţeze totul până când făina se umezeşte şi se formează un fel de nisip gros. Pune aluatul într-un bol şi adaugă 2 linguri de apă foarte rece în timp ce presezi partea umezită cu o lingură de lemn până ce se uneşte toată (nu folosi degetele). Răstoarnă aluatul umezit pe masă şi încearcă să formezi cu el o bilă, zdrobind şi presând cu o spatulă lată. Înveleşte bila în folie transparentă şi pune-o la frigider până la momentul folosirii.

Pentru umplutură, curăţă merele, freacă-le cu lămâie şi taie-le în două; scoate-le sâmburii şi taie-le în fâşii extrem de fine pe răzătoarea pentru feliere. Acoperă-le şi lasă-le deoparte.

Într-un bol mare, amestecă toată coaja rasă de la o lămâie cu zahărul şi jumătate de linguriţă de scorţişoară. Lasă amestecul deoparte pentru a-l folosi mai târziu.

Presară cu făină o suprafaţă plană. Scoate aluatul din frigider şi presară făină şi pe făcăleţ. Întinde trei sferturi din aluat într-o foaie foarte subţire.

Unge cu unt forma şi apoi presar-o cu făină. Acoperă cu aluatul (nu tăia încă excesul de aluat ce cade peste margini). Pune umplutura în mai multe straturi: mai întâi unul de mere, apoi unul din amestecul de zahăr, lămâie şi scorţişoară şi la final unul de unt topit, pînă ce se termină toate.

Întinde o foaie fină cu restul de aluat pe o bucată de hârtie pergament presărată cu făină şi pune-o capac, apoi dezlipeşte hârtia.

Presează până se închide tarta. Lipeşte marginile cu degetele, cu puţin gălbenuş de ou, aşa cum se face la plăcinte. Taie marginile cu un cuţit. Fă incizii verticale în centrul prăjiturii pentru ca pe acolo să se elimine aburul de la coacere.

Pune prăjitura la cuptor la temperatură medie, timp de circa 50 de minute. Atunci când observi că aluatul prăjiturii este crocant şi rumenit, scoate-o din cuptor cu o mănuşă protectoare.Las-o la răcit. Taie felii cât este călduţă încă şi aşază pe fiecare farfurie o felie de prăjitură şi una sau două bile de îngheţată. Combinaţia este delicioasă.

Poftă bună!

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...
Ultima oră
Pe aceeași temă