În luna aprilie, profită la maximum de bogăţia leurdei, această miraculoasă plantă de primăvară. Conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. Această reţetă de orez cu leurdă poate fi adaptată şi pentru perioada de post, înlocuind untul cu margarină, folosind supă de legume, nu de pui şi renunţând la parmezan.
INGREDIENTE:
- trei legături de leurdă, rupte bucăţi
- trei fire de usturoi verde feliat fin
- un căţel de usturoi tocat fin
- o ceapă mică tocată fin
- 30 g de unt
- o lingură de ulei de măsline
- 250 g de orez cu bob lung
- puţin vin alb
- un l de supă de legume sau de pui fierbinte
- 50 g parmezan ras
- sare şi piper
MOD DE PREPARARE:
Într-un vas mai mare, pune jumătate din cantitatea de unt şi uleiul şi căleşte la foc mic ceapa şi usturoiul, dar nu pune leurda. Nu le lăsa să se facă maronii.
Adaugă orezul, dă focul puţin mai tare şi amestecă până când compoziţia devine omogenă şi usturoiul acoperă tot orezul. Stropeşte cu puţin vin alb, sare şi piper şi amestecă până când alcoolul este absorbit.
Adaugă supa fierbinte cât să acopere orezul şi fă focul mai mic. Pe măsură că orezul se umflă, mai adaugă câte puţin din supa fierbinte.
După aproximativ 10 minute, adaugă bucăţile de frunze de leurdă şi amestecă-le bine în orez. Mai adaugă supă dacă este nevoie. După alte 5 minute, când orezul este aproape gata, adaugă restul de unt şi parmezanul.
La servire, mai poţi adăuga parmezan, sare şi piper, după gust.
Poftă bună!