12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialReţeta zilei. Placintă fragedă cu mere

Reţeta zilei. Placintă fragedă cu mere

Plăcinta cu diverse umpluturi, cunoscută de toată lumea şi având astăzi variate moduri de preparare, are în spate o istorie de mii de ani. Primele menţiuni ale existenţei acestui fel de mâncare au apărut în jurul anului 9.500 î.Hr., în perioada neolitică sau în noua eră a pietrei, când egiptenii au gătit prima crustă de plăcintă. Plăcintele lor se numeau „galettes“ şi erau umplute cu orz, ovăz, secară şi unse cu miere.

INGREDIENTE

Pentru foi:

  • 250 g unt
  • 650 g făină
  • 200 g zahăr pudră
  • două ouă
  • 200 g smântână
  • 10 g praf de copt
  • Sare

Pentru umplutură:

  • două kg mere
  • 200 g zahăr
  • o linguriţă de scorţişoară
  • vanilie sau rom dacă-ţi plac aceste arome

MOD DE PREPARARE

Pregăteşte mai întâi umplutura. Spală merele şi rade-le pe răzătoarea mare. Le poţi rade cu tot cu coajă, dar dacă nu-ţi place le poţi curăţa înainte. Dacă vrei un strat mai subţire de mere în prăjitură, foloseşte doar un kilogram de fructe. Apoi, pune merele pe foc într-o cratiţă încălzită uşor. Adaugă zahărul şi amestecă mereu aproximativ 10 minute, până scade zeama. Ia cratiţa de pe foc, presară scorţişoara (şi vanilie sau rom dacă vrei) şi amestecă bine compoziţia. Lasă vasul deoparte, pentru ca umplutura de mere să se răcească la temperatura camerei. Acum porneşte cuptorul, pentru a se încălzi până când termini de pregătit plăcinta. Dacă ai unul modern, fixează-l la 180 de grade, dacă foloseşti un aragaz mai vechi, poţi da la maximum.

Treci la prepararea aluatului pentru foi. Într-un bol, pune untul, pe care l-ai lăsat câteva ore la temperatura camerei, şi toarnă peste el zahărul pudră. Amestecă cu mixerul pentru două-trei minute. Apoi, adaugă ouăle, pe rând, continuând să amesteci cu viteză medie spre mare. Toarnă smântâna, continuând să amesteci alte două-trei minute. Adaugă făina, în ploaie, sarea şi praful de copt şi mai frământă puţin.

Scoate aluatul pe un blat tapetat cu făină. Mai frământă-l puţin şi mai adaugă făină dacă este cumva lipicios. În final, aluatul trebuie să fie moale şi uşor manevrabil, dar nelipicios. Împarte aluatul în două părţi egale şi întinde cu sucitorul fiecare bucată, presărând cu făină ca să nu se lipească de blat sau de sucitor.

Pune hârtie de copt într-o tavă. Tapeteaz-o uşor cu făină şi aşază prima foaie. Toarnă deasupra umplutura de mere şi aranjeaz-o să fie uniformă. Pune cea de-a doua foaie deasupra acoperind complet umplutura. Presează uşor cu degetele foaia peste mere.

Pune tava în cuptorul preîncălzit. Dacă e modern, lasă-l fixat la 180 de grade, dacă e mai vechi, dă focul la potrivit şi lasă la copt 40 de minute. Apoi, scoate tava din cuptor şi lasă prăjitura la răcit la temperatura camerei. Tai-o cubuleţe, pudreaz-o cu zahăr şi e gata de servit.

Pofta bună!

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă