20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialUn desert descoperit din greșeală: Vulcan de ciocolată

Un desert descoperit din greșeală: Vulcan de ciocolată

Această reţetă, cunoscută sub numele de Lava Cake, a fost descoperită din greşeală de bucătarul Jean-Georges Vongerichten din New York, în 1987. El a pregătit un chec cu ciocolată pe care l-a scos mai devreme din cuptor, iar când l-a tăiat ciocolata fierbinte a curs exact ca lava din vulcan. Rezultatul a fost delicios, iar reţeta s-a răspândit în toată lumea.

INGREDIENTE

  • 180 g ciocolată (cu lapte sau amăruie, după gust)
  • 100 g unt
  • un sfert de cană de făină
  • o jumătate de cană de zahăr pudră
  • esenţă de vanilie
  • două ouă întregi
  • două gălbenuşuri
  • un praf de sare
  • îngheţată şi frişcă pentru garnitură

MOD DE PREPARARE

Mai întâi porneşte cuptorul să se încălzescă. Dacă ai cuptor modern, potriveşte-l la 200 de grade, dacă ai unul mai vechi, dă focul la maximum.

Apoi, pune ciocolata la topit. Poţi face asta şi la cuptorul cu microunde, dar preferabil ar fi să foloseşti un bol aşezat deasupra unui vas cu apă fierbinte, pe foc foarte mic. Rupe ciocolata în bucăţi cât mai mici şi pune-o în bol împreună cu untul. Amestecă des, ca să se omogenizeze compoziţia.

Cu ingredientele enumerate mai sus ar trebui să-ţi iasă opt prăjiturele, dacă foloseşti formele de brioşe care există în comerţ. Unge, deci, cu unt opt astfel de forme şi lasă-le deoparte.

Într-un vas, bate bine cu mixerul cele două ouă întregi, cele două gălbenuşuri, praful de sare, vanilia şi zahărul pudră, până obţii o cremă groasă. Adaugă, treptat, ciocolata topită, amestecând continuu. Apoi pune şi făina în ploaie, continuând să amesteci.

Toarnă compoziţia în formele pregătite, aşază-le pe o tavă şi dă-le la cuptor. Dacă ai unul modern, fixează-l la 180 de grade, iar dacă aragazul e vechi, potriveşte-l între mijlociu şi maximum. Lasă prăjiturile cam 15 minute, dar verifică-le din când în când. Apoi, scoate-le din cuptor şi răstoarnă-le uşor pe farfurii. Pudrează-le cu puţin zahăr.

Se servesc fierbinţi şi sunt şi mai delicioase dacă cu îngheţată şi frişcă alături şi le poţi decora cu fructe.

Cele mai citite

România are aproape 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)

​România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane...

Nicușor Dan: Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei, el precizând că sunt alegeri într-un singur...

Generalul Coldea, fostul șef operativ al SRI, este audiat de procurori, după ce un om de afaceri l-a reclamat la DNA. Coldea ar putea...

Generalul în rezervă Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, este audiat de procurorii DNA, într-un dosar deschis pe baza reclamației pe care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă