17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRBoli rare care schimbă destinele

Boli rare care schimbă destinele

În ultimii ani, la Galaţi au fost înregistrate mai multe cazuri de pacienţi care suferă de boli extrem de rare, unele şi foarte grave. Este şi situaţia unui bărbat de 24 de ani din comuna gălăţeană Umbrăreşti, care a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Galaţi, după ce analizele de laborator au confirmat că suferă de meningită listeriană, a afecţiune extrem de gravă, care se transmite de la animale.

Tânărul este cioban şi pe 16 ianuarie a început să se simtă rău. Mai întâi a avut temperatură, dureri de cap şi vărsături. La insistenţele familiei, bărbatul a mers la Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, unde a şi fost internat, cu  diagnosticul de stare septică şi pneumonie. „Din cauza evoluţiei nefavorabile, pe 22 ianuarie, pacientul a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase unde este şi în prezent internat.

Din ancheta epidemiologică a reieşit că tânărul este proprietarul unei stâni neautorizate şi că, din când în când, comercializează produse de la stână în târgurile din Lieşti, Iveşti şi Tecuci. La stână există şi un angajat care este ţinut în prezent sub supraveghere clinică“, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Meningita listeriană se ia de la oi la om prin contact, conjunctiv sau pe cale aeriană, sau prin consum de produse alimentare care nu au fost preparate termic. În acest caz au fost demarate două anchete, ale DSP şi DSV Galaţi.

„Omul-pasăre” de la Schela

În urmă cu câţiva ani, a făcut vâlvă în presă cazul „omului-pasăre” din comuna gălăţeană Schela, care suferea de o boală la fel de rară. Ion Toader, în vârstă de 38 de ani, muncise ca tractorist, dar foarte mulţi ani nu şi-a mai putut face meseria din cauza acutizării bolii de care suferea din adolescenţă, sindromul Lewandowski. Mâinile şi picioarele îi erau invadate, de la an la an, de negi uriaşi care în timp au format o crustă groasă şi gheare. Îi era foarte dificil să facă lucruri foarte simple şi era ajutat de mama lui să se îmbrace, să se spele şi să mânânce. Aşa şi-a pierdut şi slujba. A avut însă şansa ca de situaţia lui să afle profesorul Ioan Lascăr. În primăvara lui 2007 a fost operat pentru prima oară la Spitalul „Floreasca” de profesorul Ioan Lascăr. Odată cu prima intervenţie chirurgicală de înlăturare a negilor de pe mâini, a început însănătoşirea sa. După mai multe intervenţii chirurgicale şi un transplant de piele, în 2008 îi fuseseră salvate mâinile. Urma să meargă la Bucureşti pentru intervenţii chirurgicale similare la picioare, dar nu a mai fost cazul, pentru că formaţiunile de crustă care acopereau până şi tălpile au dispărut, cel mai probabil datorită tratamentului medicamentos. Astfel, bărbatul din Schela şi-a putut relua cursul normal al vieţii.

Cazul adolescentei care doarme cinci zile

Alt caz este a fost cel al Cristianei Paraschiv, din Galaţi, adolescenta despre am mai relatat că suferă de o afecţiune rară, hipersomnie diurnă, ce o face să doarmă şi cinci zile fără să poată fi trezită. În urmă cu mai mulţi ani, Cristianei i-a fost schimbat tratamentul pentru epilepsie, medicul recomandându-i administrarea unor doze mai mari. A avut o stare de comă medicamentoasă, căreia i-a supravieţuit. După câteva săptămâni, părinţii au sesizat că Cristiana manifestă stări de somnolenţă: “Am fost anunţaţi de la şcoală că fetiţa a adormit în timpul orelor. Am mers la şcoală şi am adus-o acasă, unde a continuat să doarmă. Pentru că fetiţa nu se trezea, ne-am speriat şi am mers la spital”, relata Ana Paraschiv, mama fetiţei. Ulterior, părinţii au aflat că fiica lor suferă de hipersomnie diurnă.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă