12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRCe ascunde lipsa poftei de mâncare

Ce ascunde lipsa poftei de mâncare

Persoanele care-şi pierd brusc şi inexplicabil apetitul pot suferi de boli grave, precum cancerul, sau de afecţiuni digestive, intestinale ori psihice.

Cei care îşi pierd brusc pofta de mân­­­care pentru o săp­­tămână sau două şi care scad foarte mult în greutate ar trebui să con­sulte un medic. „Prima cauză ar putea fi cancerul, mai ales în sfe­ra digestivă. De vină mai pot fi şi afecţiuni digestive, precum cele ale stomacului, ale intestinului sau ale ficatului. În acest caz, se fac analize de sân­ge, iar dacă exis­tă şi alte simpto­me, precum du­reri abdominale sau anemie, este nevoie de un set în plus de anali­ze”, afirmă nutri­ţionistul Eduard Adamescu. Pierde­rea apeti­tului mai poate indica tulburări psi­hice, precum ano­rexia nervoasă.

„Foamea nu vine din stomac”

Stresul sau depresia pot, de ase­menea, să vă taie pofta de mân­care. Iulian, un tânăr de 34 de ani din Bucureşti, are afacerea lui şi în perioadele în care nu are vân­zări abia dacă mănâncă o dată pe zi. „Acum două veri, am slăbit 7 ki­lograme. Uneori sunt atât de stresat şi de preo­cupat să caut clienţi şi să men­ţin afacerea pe picioare, încât nu mă mai gân­desc la mâncare decât seara”, spu­ne bărbatul, care recunoaşte că cina este sufi­cient de bogată cât să-l sature, dar nu foarte sănă­toasă. „Oamenii sunt fiinţe ne­vro­tice, iar foamea nu vine din stomac. În situaţii de stres sau în stări depresive, focusarea atenţiei este în altă parte şi se pierde echi­librul foame-saţietate”, explică psihologul Bogdan Lucaciu.

Îndrăgostiţii mănâncă mai puţin

Claudia, o tânără de 24 de ani, îşi pierde pofta de mâncare de fie­care dată când se îndră­gos­teşte. „O săptămână sau două, trăiesc cu foarte puţină mân­care şi slă­besc câteva kilograme. Pur şi simplu nu-mi stă mintea la mân­care, dar, după ce mă mai liniş­tesc, devin o mâncă­cioasă”, spune Claudia.

Radu Braga, cercetător în neu­roştiinţe la Facultatea de Medi­cină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, dă o ex­pli­caţie ştiin­ţifică stărilor prin care trece Claudia atunci când se îndră­gosteşte: „Apetitul este controlat de un mecanism de o com­plexi­tate impresionan­tă, care nu este complet elu­cidat. Sunt im­plicaţi tractul gas­trointestinal, hormoni en­do­crini, sistemul ner­­vos cen­tral şi cel vegetativ. În sistemul nervos se găseşte un complex de circuite neuronale care sunt mediate de serotonină. Acest sis­tem este strâns implicat în con­trolul apetitului, dar func­ţia sa principală este aceea de a men­ţine şi controla dispoziţia, de la stări de euforie la stări de de­presie. Atunci când ne îndră­gos­tim, când suntem trişti sau de­primaţi, este implicat acest sis­tem interferând cu meca­nismele de control ale apeti­tu­lui, uneori în sensul lipsei pof­tei de mâncare, alteori dimpotrivă”.

În cazul persoanelor sănătoase care şi-au pierdut apetitul, pofta de mâncare poate fi stimulată dacă alimentele sunt aspec­tuoa­se şi miros frumos. Supele cu car­ne cresc apetitul pentru că stimu­lează secreţia gastrică. „O canti­tate mică de alcool stimu­lează secreţiile digestive, aşa că uneori se poate consuma înainte de masă”, afirmă Eduard Adamescu. Suplimentele ali­mentare pot fi utile atunci când nu aveţi poftă de mâncare, dar ele nu trebuie consumate îna­inte de a vedea cauza care v-a tăiat apetitul. „Da­că e vorba de un cancer, mai ales la vârstnici, preparatele cu vita­mine mai rău fac”, adaugă nutri­ţionistul. Ape­titul mai poa­te fi declanşat dacă mâncaţi salate. 

Sursa foto homepage: www.healthylivingtip.com

Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Răsturnare de situație la FC Barcelona! Decizia de ultim moment luată de Xavi

După ce anunțase că la finalul acestui sezon va părăsi banca tehnică a formației FC Barcelona, antrenorul spaniol Xavi Hernandez a ajuns la un...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă