20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRCum se fac testele de paternitate

Cum se fac testele de paternitate

Un bărbat care a trăit timp de 15 ani cu suspiciunea că a crescut copiii altui bărbat şi care a albit la gândul că fusese înşelat a făcut, fără ştirea soţiei, testul de paternitate la Genetic Lab din Bucureşti. Faptul că el era brunet, iar copiii blonzi l-a făcut pe bărbat să-şi menţină suspiciunea chiar şi după ce testul ADN i-a demonstrat că îngrijorările sale nu erau îndreptăţite. „Diferenţele fizice dintre părinţi şi copii se explică prin moştenirea unor gene de la bunici sau străbunici. Acestea se manifestă în prima generaţie sau peste mai multe generaţii”, explică Lorand Savu, genetician la Genetic Lab.

 

Teste aproape 100% sigure

Testele de paternitate performante oferă o siguranţă de 99,9%. „Se pot recolta sânge, salivă, fire de păr. De cele mai multe ori, se foloseşte tamponul bucal, adică un bureţel cu care se recoltează celule din mucoasa bucală. Se analizează 16 markeri”, explică Viorica Rădoi, medic genetician la clinica MedLife din Bucureşti.

Aceste teste de paternitate se pot face prenatal şi postnatal. Testele prenatale se pot face din săptămâna a zecea de gestaţie, pentru ca numărul de celule fetale din lichidul amniotic să fie mai mare, transabdominal sau transvaginal.

Dacă testul se face mai devreme de 10 săptămâni, există riscul de lezare a fătului şi chiar de pierdere a sarcinii.

„Printre posibilele surse de eroare se numără cea umană. Cine recoltează proba ADN trebuie să fie atent să nu o contamineze cu propriul ADN, de aceea trebuie să poarte mănuşi, mască şi să-şi acopere părul”, mai spune Viorica Rădoi.

Erori mai pot apărea şi dacă prezumtivii taţi sunt înrudiţi sau atunci când apar mutaţii în structura ADN-ului. Rata de mutaţii  în ADN-ul spermatozoizilor creşte o dată cu vârsta tatălui.

Anual, la Institutele de Medicină Legală din ţară se fac aproximativ 300 de teste de paternitate, la preţul de 2.700 de lei. „Condiţia este să existe acordul scris al fiecărei părţi testate. Din cauza aceasta, refuzăm multe cereri. De exemplu, dacă vine la noi o doamnă cu un copil şi un bărbat pentru un test de paternitate, iar în certificatul de naştere al minorului apare alt tutore legal decât bărbatul respectiv, refuzăm să facem testul”, spune Ligia Bărbării, medic legist la INML.

 

Solicitări „ciudate”

În laboratoarele private se fac anual în jur de 200 de teste de paternitate. „Avem şi cazuri mai ciudate, ale unor taţi care fac testul de paternitate ca să se asigure că lasă moştenirea pe mâini sigure. De asemenea, testul de paternitate este solicitat şi de către mamele care nu ştiu cine e tatăl copilului.

Comparativ, în Grecia se fac aproximativ 40.000 de teste de paternitate pe an, la un preţ de până la 500 de euro”, afirmă Lorand Savu. Preţul unui test de paternitate, în privat, la Genetic Lab variază între 800 şi 1.200 de lei.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă